Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Pakistan útočil proti militantom v Iráne, hlásia sedem obetí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rezort pakistanskej diplomacie spresnil, že šlo o sériu "koordinovaných a špecificky cielených presných útokov na úkryty teroristov v iránskej provincii Sístán a Balúčistán".

Islamabad/Teherán 18. januára (TASR) - Pakistanské letectvo v noci na štvrtok podniklo sériu náletov na pozície povstalcov v Iráne. Podľa agentúry AFP o tom informovalo pakistanské ministerstvo zahraničných vecí.

Rezort pakistanskej diplomacie spresnil, že šlo o sériu "koordinovaných a špecificky cielených presných útokov na úkryty teroristov v iránskej provincii Sístán a Balúčistán". Podľa tohto zdroja "bolo niekoľko teroristov zabitých".

Iránske úrady záležitosť vyšetrujú, uviedla oficiálna tlačová agentúra IRNA s odvolaním sa na zástupcu guvernéra provincie Sístán a Balúčistán Alího Rézu Marhamatího.

Nemenovaný miestny predstaviteľ v rozhovore pre iránsku štátnu televíziu vyhlásil, že pakistanské nálety na Irán si vyžiadali životy štyroch detí a troch žien.

IRNA, citovaná agentúrou AFP, doplnila, že v okolí mesta Saraván v provincii Sístán a Balúčistán "bolo počuť niekoľko výbuchov".

Zo strany Pakistanu bola táto vojenská operácia zrejme odvetou za útok, ktorý v utorok večer uskutočnili iránske revolučné gardy. Ich terčom boli základne extrémistickej sunnitskej skupiny Džajš al-Adl v pakistanskej provincii Balúčistán. Pri útoku zahynuli dve deti.

Iránske revolučné gardy v utorok večer zaútočili balistickými raketami aj na ciele v susednom Iraku a Sýrii.

V reakcii na útok Iránskych revolučných gárd Pakistan v stredu stiahol svojho veľvyslanca z Teheránu. Pakistanské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom stredajšom vyhlásení označilo nočný útok za neprijateľný. Uviedlo v ňom, že "Pakistan si vyhradzuje právo reagovať na tento nezákonný čin".

Pozastavené sú tiež všetky bilaterálne návštevy na vysokej úrovni, ktoré prebiehajú alebo sú plánované na najbližšie dni.

Teherán a Islamabad sa často navzájom obviňujú z toho, že dovoľujú militantom operovať z územia toho druhého a podnikať na území druhého štátu aj útoky. Zriedka sa však stáva, e sa účastníkmi takejto konfrontácie stajú aj oficiálne ozbrojené sily.

Najnovší vývoj vo vzťahoch medzi Pakistanom a Iránom je ďalšou z kríz na Blízkom východe, kde Izrael v Pásme Gazy vedie vojnu proti radikálom z palestínskeho hnutia Hamas a kde jemenskí propalestínski húsíjskí povstalci útočia na obchodné lode v Červenom mori.

Vzťahy medzi oboma krajinami sa pritom v poslednom čase začali zlepšovať. Len v utorok sa na Svetovom ekonomickom fóre v Davose stretli iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján a dočasný pakistanský premiér Anwár ul-Hak Kákar. Irán a Pakistan uskutočnili aj spoločné námorné cvičenie.