Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Samovražední atentátnici zabili desiatky ľudí pri útokoch na mešity

Foto: TASR/AP

Zranenia podľa agentúry AP utrpelo viac ako 100 ľudí a viacerí z nich sú v kritickom stave.

Pešávar 26. júla (TASR) - Najmenej 39 ľudí usmrtili dnes samovražední atentátnici, ktorí zaútočili na šiitské mešity na nepokojnom severozápade Pakistanu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady.

K obom výbuchom došlo v meste Paračinár, metropole kmeňovej oblasti Kurram na hraniciach s Afganistanom. Prvý atentátnik sa odpálil na motocykli pred mešitou na rušnom trhovisku. O niekoľko minút sa rovnaký scenár opakoval pri druhej mešite v inej časti mesta.

Na uliciach bolo v čase explózii množstvo ľudí, keďže sa blížil záver denného pôstu v rámci moslimského posvätného mesiaca ramadán.

Zranenia podľa agentúry AP utrpelo viac ako 100 ľudí a viacerí z nich sú v kritickom stave. K útokom sa zatiaľ neprihlásila žiadna skupina. Podobné akcie z minulosti však majú na svedomí sunnitskí militanti, ktorí šiitov považujú za heretikov.

Väčšina Pakistancov sa hlási k sunnitskému islamu a šiiti tvoria len niečo vyše desať percent zo 180 miliónov obyvateľov krajiny. Spolužitie oboch moslimských komunít v Pakistane je prevažne pokojné, čo však narušujú občasné útoky najmä zo strany sunnitských extrémistov.