Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

V Pakistane vyhlásili štátny smútok za obete bombových útokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri samovražednom bombovom útoku na predvolebnom zhromaždení v provincii Balúčistán zahynulo v piatok najmenej 140 ľudí a ďalších zhruba 130 osôb utrpelo zranenia.

Islamabad 15. júla (TASR) - V Pakistane bol v nedeľu vyhlásený štátny smútok za viac ako 160 obetí teroristických bombových útokov, ku ktorým došlo tento týždeň počas predvolebných zhromaždení na troch rôznych miestach. Informovala o tom agentúra DPA.

Pri samovražednom bombovom útoku na predvolebnom zhromaždení v provincii Balúčistán zahynulo v piatok najmenej 140 ľudí a ďalších zhruba 130 osôb utrpelo zranenia. Tento útok je najkrvavejší, aký tento rok zasiahol Pakistan, a nastal len niekoľko hodín po tom, čo bomba nastražená pri ceste zabila päť ľudí v provincii Chajbar Paštúnchvá na severozápade Pakistanu.

Samovražedný bombový útočník z Talibanu sa odpálil aj v utorok na predvolebnom zhromaždení sekulárnej strany Paštúnov a zabil jedného z jej kandidátov, ako aj 20 aktivistov.

Volebné násilie islamských militantov je v Pakistane bežné. Jeho obeťou sa stala aj bývalá premiérku Bénazír Bhuttová, ktorú zabili pri útoku bombou a strelnou zbraňou po jej predvolebnom zhromaždení v roku 2008.

Parlamentné voľby sú v Pakistane naplánované na 25. júla.