Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Pakistanská vláda povolila hromadné modlitby v mešitách počas ramadánu

Na snímke námedzní robotníci prijímajú jedlo od dobrovoľníkov počas karantény v pakistanskom meste Láhaure 9. apríla 2020. Foto: TASR/AP

Moslimovia na celom svete sa pripravujú na pôstny mesiac ramadán, ktorý sa začína tento týždeň.

Islamabad 20. apríla (TASR) - Pakistanská vláda sa v pondelok dohodla s vplyvnými moslimskými duchovnými na povolení hromadných modlitieb v mešitách počas nadchádzajúceho pôstneho mesiaca ramadán, informovala agentúra DPA. Mešity však musia dodržiavať opatrenia na zamedzenie šírenia nákazy koronavírusom.

Vplyvní duchovní a náboženské strany žiadali pakistanskú vládu, aby zmiernila opatrenia zavedené v súvislosti s pandémiou, ktoré zahŕňali aj obmedzenie počtu osôb v mešitách, píše denník The National zo Spojených arabských emirátov.

Vláda sa s duchovnými a predstaviteľmi náboženských strán dohodla, že hromadné modlitby povolí, ak mešity prijmú 20 opatrení zameraných na zabránenie šírenia nákazy. Vyhradila si však právo obmedziť opätovne obmedziť návštevy mešít v prípade zhoršenia epidémie alebo nerešpektovania pravidiel.

Moslimovia na celom svete sa pripravujú na pôstny mesiac ramadán, ktorý sa začína tento týždeň, pripomína DPA. Mešity v Pakistane sú zvyčajne počas tohto mesiaca plné veriacich.

Opatrenia, ktoré mešity prijali, zahŕňajú i zákaz koberčekov a podložiek určených na modlenie. Mešity musia byť pravidelne dezinfikované. Takisto je povinné nosenie rúšok v priestoroch mešít. Ľuďom nad 50 rokov a deťom je vstup zakázaný.

Pakistan zatiaľ potvrdil najmenej 8000 prípadov nákazy koronavírusom a 176 ľudí následkom ochorenia COVID-19 podľahlo.