Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Pakistan vyhostil manželky a deti Usámu bin Ládina do Saudskej Arábie

Dodávka preváža vdovy po zabitom teroristovi Usámovi bin Ládinovi v Islamabáde na letisko 26.apríla 2012. Foto: TASR/AP

K vyhosteniu došlo po tom, čo si dospelé členky rodiny odpykali trest 45 dní väzenia za nelegálny pobyt v krajine.

Islamabad 26. apríla (TASR) - Pakistan dnes vyhostil tri vdovy po Usámovi bin Ládinovi a jeho 11 detí do Saudskej Arábie. Pakistanská vláda vo vyhlásení oznámila, že rodina v noci na piatok miestneho času odcestovala do "krajiny, ktorú si zvolila - Saudskej Arábie".

Pakistanské úrady rodinu zadržali bezprostredne po tom, čo americké komando pri razii na bin Ládinovo sídlo v meste Abbottabad 2. mája 2011 lídra siete al-Káida zabilo. Komando so sebou vzalo len telo bin Ládina, ktoré neskôr pochovali na mori.

K vyhosteniu došlo po tom, čo si dospelé členky rodiny odpykali trest 45 dní väzenia za nelegálny pobyt v krajine. Jedna z bin Ládinových vdov je z Jemenu, ďalšie dve sú občiankami Saudskej Arábie.

Podľa pakistanských právnych expertov hrozil príbuzným bývalého šéfa al-Káidy maximálny trest päť rokov väzenia. Analytici predpokladali, že pakistanskí činitelia by dali prednosť dlhým trestom odňatia slobody, aby ženám zabránili prezradiť detaily o tom, ako sa bin Ládinovi podarilo v Pakistane tak dlho vyhnúť odhaleniu.