Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Pakistan vyšetruje ľahostajnosť horolezcov po smrti nosiča na štíte K2

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia vypočujú horolezcov z najmenej piatich štátov, aby určili, či ich pomoc mohla nosičovi zachrániť život.

Islamabad 10. augusta (TASR) - Pakistanskí vyšetrovatelia budú vypočúvať zahraničných horolezcov v prípade smrti vysokohorského nosiča, ktorý zomrel minulý týždeň v Himalájach na štíte K2, druhom najvyššom na svete. Informovali o tom vo štvrtok pakistanskí predstavitelia, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Miestny nosič Muhammad Hassan spadol z výšky 8000 metrov, keď bol na strmej stene blízko vrcholu štítu. V tom čase práve pripevňoval lano pre horolezcov.

Video zverejnené kolegom nosičom z Nepálu na sociálnych sieťach evidentne zachytávalo, ako niekoľko horolezcov obchádza Hassanovo telo, len aby dosiahli vrchol štítu.

"Zhromaždili sme prvé informácie... a začneme vypočúvať ľudí, ktorí tam v čase incidentu boli," povedal šéf vyšetrovacej komisie Ráhat Karím Bajg. "Najdôležitejšie bude vyhlásenie toho druhého vysokohorského nosiča, ktorý pripevňoval lano spolu s Hassanom a videl ho padať. Chystáme sa ho vypočuť dnes," povedal Bajg pre DPA.

Vyšetrovatelia vypočujú horolezcov z najmenej piatich štátov, aby určili, či ich pomoc mohla nosičovi zachrániť život, dodal Bajg.

Abú Zafar Sadík, predseda Pakistanského vysokohorského klubu, ktorý dozerá na cestovné kancelárie, uviedol, že horolezci sa možno rozhodli pokračovať vo výstupe napriek tragédii, lebo im hrozil zásah lavín.