Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Pakistan: Zatkli militantov zodpovedných za útok na leteckú základňu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Správy o zadržaní príslušníkov skupiny Džaíš-i-Muhammad prišli len krátko pred stretnutím ministrov zahraničných vecí Indie a Pakistanu, krajín vlastniacich jadrové zbrane, naplánovaným na piatok.

Islamabad 13. januára (TASR) - Pakistanské bezpečnostné sily zadržali viacerých členov islamistickej skupiny Džaíš-i-Muhammad. Tá je podozrivá z naplánovania a uskutočnenia útoku na indickú leteckú základňu Pathankot, pri ktorom začiatkom mesiaca zahynulo sedem ľudí. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Vo vyhlásení úradu pakistanského premiéra sa uvádza, že bezpečnostné sily vystopovali a zapečatili kancelárie islamistov a vláda mieni do Pathankotu vyslať tím špecialistov, ktorý má na mieste útoku vykonať ďalšie vyšetrovanie.

Správy o zadržaní príslušníkov skupiny Džaíš-i-Muhammad prišli len krátko pred stretnutím ministrov zahraničných vecí Indie a Pakistanu, krajín vlastniacich jadrové zbrane, naplánovaným predbežne na piatok.

Útok na základňu Pathankot, ku ktorému došlo 2. januára, si vyžiadal životy siedmich príslušníkov indických leteckých síl.

Pathankot leží okolo 50 kilometrov od hraníc s Pakistanom, resp. 430 kilometrov severne od Naí Dillí a je vstupnou bránou do štátu Džammú a Kašmír, kde sú aktívne ozbrojené moslimské separatistické skupiny.