Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Známeho militanta prepustili v Pakistane na slobodu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Saíd viedol organizáciu Džamáat ad-Dawa, spriaznenú s militantným hnutím Laškare tajjaba, ktorá stála za krvavými útokmi v Bombaji.

Láhaur 24. novembra (TASR) - Pakistanské orgány prepustili v piatok ráno z domáceho väzenia na základe súdneho príkazu militanta Háfiza Saída, ktorý údajne založil zakázanú skupinu spájanú s teroristickými útokmi na indické mesto Bombaj z roku 2008. USA už pred niekoľkými rokmi zaradili Saída na zoznam teroristov a za jeho dolapenie ponúkajú odmenu desať miliónov dolárov.

Militantovo prepustenie potvrdil jeho hovorca. Saíd viedol organizáciu Džamáat ad-Dawa, spriaznenú s militantným hnutím Laškare tajjaba (LeT), ktorá stála za krvavými útokmi v Bombaji. Pakistanské úrady nariadili tomuto militantovi a štyrom jeho spolupracovníkom ešte v januári domáce väzenie v pakistanskom meste Láhaur.

Saída v piatok ráno prepustili po tom, ako pakistanský súd zamietol žiadosť vlády predĺžiť mu domáce väzenie o ďalšie tri mesiace. Štyroch jeho zmienených spolupracovníkov prepustili už skôr.

Útoky militantov v indickom meste Bombaj sa začali 26. novembra 2008 a trvali takmer tri dni. Zahynulo pri nich viac ako 170 ľudí vrátane deviatich ozbrojených atentátnikov.