Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pakistan zvyšuje ochranu hranice s Afganistanom, aby obmedzil útoky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/ AP

Generálmajor Naumán Zakaríja, ktorý velí pakistanským jednotkám v oblasti Južný Vaziristan, povedal, že oplotenie a pozorovacia technika budú tvoriť ochranu pred útokmi na oboch stranách hranice.

Islamabad 19. októbra (TASR) - Pakistanská armáda predstavila v stredu opatrenia na zvýšenie ochrany hranice s Afganistanom, ktoré majú obmedziť útoky militantov operujúcich v danom regióne. Nové oplotenie a strážne stanovištia rozhnevali Kábul, keďže hranicu vytýčenú ešte v 19. storočí neuznáva, informovala agentúra AP.

Generálmajor Naumán Zakaríja, ktorý velí pakistanským jednotkám v oblasti Južný Vaziristan, povedal novinárom počas dnešnej návštevy pohraničia, že oplotenie a pozorovacia technika budú tvoriť ochranu pred útokmi na oboch stranách hranice. Príslušníci armády a polovojenských síl podľa neho uskutočnili viacero úspešných operácií proti militantom v tomto regióne, ktorý bol dlho baštou extrémistov z al-Káidy a Talibanu, ako aj zločineckých skupín.

Výstavbu nového hraničného plota začal Pakistan v júni tohto roka.

Americký prezident Donald Trump zopakoval predošlé obvinenia zo strany predstaviteľov Spojených štátov, že Pakistan zatvára oči pred militantnými skupinami, ktoré podnikajú útoky v Afganistane z pakistanského územia, čo Islamabad popiera. Podobné výčitky zaznievajú aj z Afganistanu, kde však zároveň namietajú voči opevňovaniu 2400-kilometrovej hranice. Kábul totiž tzv. Durandovu čiaru, vytýčenú v roku 1896 britskými vládcami, neuznáva, čo býva zdrojom napätia v jeho vzťahoch s Islamabadom.