Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Pakistanská vláda schválila reformy pre nepokojné kmeňové územia

Ilustračné foto Pakistanu. Foto: TASR/AP

Cieľom opatrení je postaviť Federálne spravované kmeňové územia na rovnakú úroveň ako iné časti Pakistanu.

Islamabad 2. marca (TASR) - Pakistanská vláda odsúhlasila dnes plán reforiem pre kmeňové oblasti pozdĺž hranice s Afganistanom, ktoré dlhé roky slúžili ako útočisko pre militantných islamistov.

Cieľom súboru ústavných, politických a správnych opatrení je postaviť Federálne spravované kmeňové územia na rovnakú úroveň ako iné časti Pakistanu, informoval hovorca premiéra Naváza Šarífa. "Chceme priviesť kmeňových príslušníkov do hlavného národného prúdu, aby sa mohlo skončiť ich trápenie," povedal samotný Šaríf členom svojho kabinetu.

Spravovanie hornatých území v afgansko-pakistanskom pohraničí kombinovaným uplatňovaním občianskeho práva a miestnych tradícií zaviedli ešte v 19. storočí britskí kolonialisti. Osobitný štatút si tento región zachoval aj po tom, ako Pakistan v roku 1947 získal nezávislosť od Británie, keďže miestne kmene žili na oboch stranách afgansko-pakistanskej hranice.

Pakistanské orgány začali Federálne spravované kmeňové územia reformovať po tom, ako sa stali útočiskom militantov napojených na radikálne islamistické organizácie al-Káida a Taliban. Pakistanská armáda získala opätovnú kontrolu nad posledným z týchto nepokojných území v rámci ofenzívy, ktorá trvala od polovice roka 2014 až do konca roka 2016.