Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Pakistanského expremiéra obvinili zo zverejnenia tajných dokumentov

Na archívnej snímke z 3. augusta 2023 bývalý pakistanský premiér Imran Chán. Foto: TASR/AP

Chánov právny zástupca uviedol, že voči obvineniu sa chystajú namietať.

Islamabad 23. októbra (TASR) - Bývalého pakistanského premiéra Imrana Chána v pondelok obvinili zo zverejnenia tajných dokumentov, za čo mu hrozí trest odňatia slobody až na 14 rokov. Súdny proces by sa mal začať v piatok 27. októbra. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

"(Imran Chán) bol dnes obvinený a obvinenie bolo prečítané verejne," uviedol prokurátor z pakistanského Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FIA).

Obvinenie sa podľa správy FIA týka dokumentu, ktorý pakistanský expremiér predložil ako dôkaz toho, že parlament mu vlani vyslovil nedôveru na popud Spojených štátov. Chán sa ešte pred hlasovaním o dôvere dostal do sporov s armádou, ktorá má v Pakistane silné postavenie. USA i armáda tvrdenia o údajnom sprisahaní voči Chánovi odmietajú.

Pakistanského politika ešte koncom augusta uväznili za úplatkárstvo. Hoci bol tento verdikt vzápätí zrušený, Chána vo väzbe ponechali a začali ho stíhať vo veci zverejnenia štátnych dokumentov.

V súvislosti s prípadom obvinili aj bývalého ministra zahraničných vecí Šáha Mahmúda Kurajšího, podpredsedu Chánovej strany Pakistanské hnutie pre spravodlivosť (PTI).

Hovorca hnutia uviedol, že Chán aj Kurajší boli obvinení na základe zákona o úradnom tajomstve z čias koloniálneho obdobia počas súdneho procesu vedeného v priestoroch súdu bez prístupu verejnosti či médií.

Chánov právny zástupca uviedol, že voči obvineniu sa chystajú namietať. V prípade dokázania viny hrozí pakistanskému expremiérovi 14 rokov odňatia slobody a v krajnom prípade trest smrti, dodáva AFP.

Chán je najpopulárnejším politikom v Pakistane. Tvrdí, že trestné stíhania vo viac než 200 prípadoch, ktoré proti nemu vedie prokuratúra, majú za cieľ zabrániť mu v kandidatúre v nadchádzajúcich parlamentných voľbách.