Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Pakistanského exprezidenta Mušarráfa pochovali v jeho rodnom meste

Na archívnej snímke z 15. apríla 2013 bývalý pakistanský prezident Parvíz Mušaráf v Islamabáde. Foto: TASR/AP

Počas svojho pôsobenia vo funkcii prezidenta urobil Mušarráf z Pakistanu kľúčového spojenca Washingtonu v jeho vojne proti terorizmu, ktorú USA začali po útokoch z 11. septembra 2001.

Karáčí 7. februára (TASR) - Bývalého pakistanského prezidenta Parvíza Mušarrafa pochovali v utorok v jeho rodnom meste Karáčí na juhu Pakistanu, kam jeho telesné pozostatky prepravili v pondelok zo Spojených arabských emirátov, kde cez víkend zomrel.

Ako informovala agentúra AFP, na pohrebe na vojenskom cintoríne v prísne stráženej štvrti Karáčí sa zúčastnilo približne 2500 ľudí vrátane členov Mušarráfovej rodiny, vysokopostavených politikov a vojenských predstaviteľov vo výslužbe i v aktívnej službe.

Mušarraf, ktorý zomrel vo veku 79 rokov, sa chopil moci nekrvavým prevratom v roku 1999, keď zosadil zvolenú vládu bývalého premiéra Naváza Šarífa, ktorého mladší brat Šahbáz Šaríf je v súčasnosti predsedom pakistanskej vlády.

Počas svojho pôsobenia vo funkcii prezidenta urobil Mušarráf z Pakistanu kľúčového spojenca Washingtonu v jeho vojne proti terorizmu, ktorú USA začali po útokoch z 11. septembra 2001.

Týmto postojom Mušarráf proti sebe poštval pakistanských i zahraničných militantov, ktorí sa ho v roku 2003 najmenej dvakrát pokúsili zavraždiť. Zakaždým však vyviazol bez zranení.

Mušarráf prišiel o moc v roku 2008, keď strana bývalého prezidenta Ásifa Alího Zardárího - Pakistanská ľudová strana - porazila jeho dlhoročných politických spojencov v parlamentných voľbách. Zardárí neskôr Mušarráfa prinútil odstúpiť.

Nová vláda iniciovala proti Mušarráfovi stíhanie vo veci vlastizrady - napriek tomu mu však v roku 2016 dovolila na kauciu odcestovať do Dubaja v Spojených arabských emirátoch, kde sa podrobil liečeniu.

Mušarráf zostal v Dubaji aj po tom, ako bol doma v roku 2019 odsúdený na trest smrti za vlastizradu. Iný súd neskôr tento verdikt zrušil.

Vláda premiéra Šarífa minulý rok uviedla, že Mušarráf nebude zatknutý, ak ho jeho rodina bude chcieť priviezť späť do vlasti. Mušarráfovi lekári a jeho rodina však uviedli, že v Pakistane pre neho nie je k dispozícii adekvátna lekárska starostlivosť.

Mušarráfovi lekári diagnostikovali amyloidózu - zriedkavé nevyliečiteľné ochorenie, pri ktorom dochádza k hromadeniu proteínu v telesných orgánoch, čo vedie k ich postupnému zlyhávaniu. Už od vlaňajšieho roka bol Mušarraf v dubajskej nemocnici napojený na pľúcny ventilátor.