Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Pakistanský súd oslobodil Chána za spolupáchateľstvo pri vražde

Ilustračná snímka Foto: TASR

Chána pred necelým mesiacom odsúdil súd na tri roky väzenia za korupciu a na päť rokov mu zakázal pôsobenie vo verejných funkciách.

Islamabad 28. augusta (TASR) - Pakistanský súd v pondelok oslobodil bývalého premiéra Imrana Chána spod obžaloby zo spolupáchateľstva pri júnovej vražde popredného právnika na Najvyššom súde Abdula Razzáka. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

Razzáka zastrelili z prechádzajúceho motocykla pri letisku v meste Kvéta začiatkom júna. Jeho syn obvinil z podielu na vražde bývalého premiéra. Pred smrťou Razzák navrhol začať voči Chánovi trestné stíhanie z vlastizrady za protiústavné rozpustenie parlamentu po tom, čo mu zákonodarný zbor v apríli minulého roku vyslovil nedôveru. Hlasovanie o nedôvere nasledovalo po tom, čo sa Chán dostal do sporov s armádou, ktorá má v Pakistane silné postavenie.

Chána pred necelým mesiacom odsúdil súd na tri roky väzenia za korupciu a na päť rokov mu zakázal pôsobenie vo verejných funkciách.

Začiatkom augusta bol v Pakistane rozpustený parlament, pričom predčasné voľby by sa mali konať v novembri. Očakáva sa však, že ich odložia. Úrady totiž vraj potrebujú nanovo stanoviť volebné obvody po tom, čo iba v júli po dlhom čase zverejnili údaje zo sčítania ľudu.