Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Pakistanský Taliban si zvolil nástupcu usmrteného vodcu Fazlulláha

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Správa o údajnej Fazlulláhovej smrti sa objavila už asi rok po tom, ako sa koncom roka 2013 ujal vedenia TTP.


Islamabad 23. júna (TASR) - Členovia pakistanskej odnože radikálneho islamistického hnutia Taliban si zvolili svojho nového vodcu po tom, ako ich doterajší šéf zahynul koncom minulého týždňa pri útoku amerického dronu na severovýchode Afganistanu. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá sa odvolala na sobotňajšie vyhlásenie hovorcu pakistanských talibov Mohammada Chorásáního.

Novým vodcom organizácie Tehríke Tálibán Pákistán (TTP) je podľa neho mufti Núr Valí Mehsúd, ktorý stál doteraz na čele jej najvplyvnejšej frakcie. Vo funkcii nahradí mullu Fazlulláha, usmrteného 13. júna pri útoku amerického bezposádkového lietadla v afganskej provincii Kúnar.

Mehsúd je vysokopostaveným duchovným predstaviteľom, ktorý sa už roky zapája do boja talibov proti pakistanskej armáde a štátnym orgánom. Údajne je pritom spriaznený s tzv. hakkáníovskou teroristickou sieťou, ktorej vodca je druhým najvyšším predstaviteľom afganského Talibanu.

Správa o údajnej Fazlulláhovej smrti sa objavila už asi rok po tom, ako sa koncom roka 2013 ujal vedenia TTP. Jej pravdivosť sa však vtedy nepotvrdila. Predchádzajúci vodca pakistanského Talibanu Hakímulláh Mahsúd prišiel o život taktiež pri nálete amerického dronu, a to v novembri 2013.

Americké ministerstvo zahraničných vecí v marci ponúklo odmenu päť miliónov dolárov (4,3 milióna eur) za informácie vedúce k Fazlulláhovmu dolapeniu. V tom istom mesiaci bol pri americkom leteckom útoku zabitý jeho syn.

Mullovi Fazlulláhovi sa pripisuje zodpovednosť za viaceré útoky na americké a pakistanské ciele z posledných rokov; okrem iného za útok na vojenskú školu v Pešávare z decembra 2014, ktorý si vyžiadal 151 mŕtvych, prevažne z radov študentov. Mal tiež stáť za pokusom o zavraždenie mladej pakistanskej aktivistky za práva žien Malály Júsafzajovej.