Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Palachovo upálenie pripomenul v Prahe aj sprievod svetiel

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V úvode akcie zaznela československá hymna. Viacerí účastníci si priniesli vlajky Českej republiky či Európskej únie a niektorí v rukách držali sviečky a fakle.

Praha 17. januára (TASR) - Jednou z akcií, ktorými si v stredu ľudia v českej metropole Praha pripomínali 50. výročie tragického činu Jana Palacha, bol sprievod so svetlami. Na ten sa v stredu večer vydalo z Václavského na Staromestské námestie vyše tisíc ľudí, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

Podujatie zorganizovala iniciatíva Milion chvilek pro demokracii spoločne s projektom proti totalite Mene Tekel. Na mieste, kde sa Palach presne pred 50 rokmi zapálil na protest proti rezignácii ľudí po okupácii Československa armádami krajín Varšavskej zmluvy, sa o 18.00 h zhromaždili stovky ľudí a priebežne sa k nim pridávali ďalší.

V úvode akcie zaznela československá hymna. Viacerí účastníci si priniesli vlajky Českej republiky či Európskej únie a niektorí v rukách držali sviečky a fakle. Predseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář na akcii uviedol, že Palachov čin sa k ľuďom prihovára aj dnes.

"Preto sme sa rozhodli obmedziť prejavy na reč symbolov, reč svetla, reč ticha a reč kvetov," povedal. Účastníkov tiež vyzval na minútu ticha za Palacha i ďalšie "ľudské pochodne". Podľa vlastných slov dúfa, že sa takýto čin už nebude musieť opakovať. Historik Ústavu pre štúdium totalitných režimov Petr Blažek následne zhrnul históriu Placha a jeho nasledovníkov.

Celá akcia bola usporiadaná pod mottom "Človek musí bojovať proti tomu zlu, na ktoré práve stačí", čo sú Palachove slová, ktoré povedal lekárke deň po svojom čine.

Palacha a jeho čin celú stredu pripomínal program na Václavskom námestí. Okrem hudobných vystúpení tam zazneli spomienky pamätníkov, dobové záznamy či iné projekcie.