Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Palestínsky prezident Abbás vyzval na obnovenie rokovaní s Izraelom

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás Foto: TASR/AP Photo

Hamas podporil snahy Palestínčanov o pristúpenie k medzinárodnému súdu ICC.

Káhira 23. augusta (TASR) - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyzval dnes na tlačovej konferencii v Káhire Izrael a Palestínčanov, aby sa v čo najkratšom čase vrátili k nepriamym rokovaniam o trvalom prímerí v Gaze. Informáciu priniesla agentúra DPA.

Rýchle rokovania, ktoré by znamenali obnovenie v polovici tohto týždňa prerušených rozhovorov, sprostredkovaných egyptskou stranou, by podľa jeho slov mali zabrániť ďalšiemu krviprelievaniu a škodám v regióne.

Najvyšší palestínsky predstaviteľ sa predtým stretol s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím, ktorý podľa Abbásových slov podporuje jeho postoj.


Hamas podporil snahy Palestínčanov o pristúpenie k medzinárodnému súdu ICC

Vysoký predstaviteľ Hamasu Músá abú Marzúk dnes oznámil, že jeho hnutie podporí každú snahu Palestínčanov pristúpiť k Medzinárodnému trestnému súdu (ICC). Takýto krok by znamenal, že tak Izrael, ako aj palestínsky Hamas by mohli byť vyšetrovaní ohľadne vojnových zločinov, približuje agentúra AP.

Abú Marzúk napísal dnes ráno vo svojom facebookovom statuse, že "Hamas podpísal dokument" o podpore - formalitu, ktorú pred pristúpením k ICC požadoval palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

Podpis potvrdil aj ďalší predstaviteľ Hamasu, Izzat Rišk. O abú Marzúkovej správe na Facebooku informovali internetové spravodajské servery Hamasu; z Abbásovej strany však bezprostredne reakcia či komentár neprišli.

Abbás zatiaľ váhal k pristúpeniu k ICC, ale k podpore Hamasu v tomto smere sa pripojil. Prijatie jurisdikcie Medzinárodného trestného súdu Palestínčanmi by mohlo znamenať jednak možné vyšetrovanie Izraela za jeho akcie vo vojne v pásme Gazy, a jednak vyšetrovanie Hamasu za jeho nevyberané ostreľovanie židovského štátu raketami.