Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Izrael obnovil útoky v Gaze, stiahol vyjednávačov z Káhiry

Rakety letia z pásma Gazy smerom na Izrael počas bojov 31. júla 2014. Foto: TASR/AP

Izraelská a palestínska delegácia sa na pondelkových rokovaniach v Káhire dohodli na predĺžení päťdňového prímeria v pásme Gazy o ďalších 24 hodín.

Jeruzalem/Gaza 19. augusta (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nariadil dnes popoludní obnovenie útokov v pásme Gazy po tom, ako tamojší militanti - napriek platnému dočasnému prímeriu - odpálili na Izrael tri rakety.

Tri rakety dopadli na otvorené priestranstvá v blízkosti juhoizraelského mesta Beerševa a podľa dostupných informácií nikoho nezranili, oznámila agentúra Reuters.

Premiér Netanjahu krátko na to nariadil obnovenie izraelských útokov na "teroristické ciele" v pásme Gazy.

Izraelská a palestínska delegácia sa na pondelkových rokovaniach v Káhire dohodli na predĺžení päťdňového prímeria v pásme Gazy o ďalších 24 hodín, aby obe strany mohli pokračovať v rokovaniach o dlhodobom pokoji zbraní. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nariadil dnes svojim vyjednávačom, ktorí v egyptskej Káhire rokovali s Palestínčanmi o trvalom prímerí, aby sa vrátili do vlasti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Netanjahu sa pre odvolanie vyjednávačov rozhodol po tom, čo palestínski militanti v pásme Gazy podnikli sériu raketových útokov na Izrael.

Židovský štát na ostreľovanie zo strany Palestínčanov odpovedal leteckými útokmi na ciele v pásme Gazy, ktoré izraelská armáda označila za "teroristické".

Izraelské letectvo zaútočilo len niekoľko minút po tom, ako Palestínčania odpálili proti Izraelu tri rakety, čím podľa izraelských predstaviteľov porušili dohodu o dočasnom prímerí a ohrozili výsledok káhirských mierových rozhovorov.

Cieľom rozhovorov sprostredkovaných Egyptom malo byť ukončenie už vyše päť týždňov trvajúcej vojny medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas a nastolenie trvalého prímeria.


USA vyzvali na obnovenie prímeria v Gaze a návrat k rokovaniam

Spojené štáty vyzvali dnes militantov v pásme Gazy, aby ukončili raketové útoky namierené proti Izraelu a obrátili sa na obe znepriatelené strany, aby sa vrátili k rokovaniam o prímerí. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Sme veľmi znepokojení dnešným vývojom udalostí, odsudzujeme raketové útoky a, ako sme už povedali, Izrael má právo na obranu proti takýmto útokom," uviedla dnes pred novinármi hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Marie Harfová.

Podľa izraelského ministerstva obrany vypálili dnes večer militanti v pásme Gazy na juh Izraela ďalšie dve rakety, ktoré zneškodnil izraelský systém protivzdušnej obrany, takže pri útoku nebol nikto zranený.