Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Palestínsky prezident chce obnoviť mierové rozhovory s Izraelom

Ruský prezident Vladimir Putin, vpravo, a palestínsky prezident Mahmoud Abbas počas ich stretnutia v Novo-Ogaryovo residencii neďaleko Moskvy. Foto: TASR/AP

Šance, že budú obnovené ešte tento rok, sú malé. Vladimir Putin na stretnutí sľúbil, že jeho krajina urobí všetko, aby podporila mier v oblasti.

Moskva 14. marca (TASR) - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás dnes povedal, že dúfa v obnovenie mierových rozhovorov s Izraelom ešte tento rok, aj keď šance sú malé.

Abbás tieto slová povedal počas stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve. Podľa Putina urobí jeho krajina všetko, aby podporila mier v tejto oblasti.

"Dúfam, že vecné mierové rozhovory sa začnú tento rok, hoci nádeje pravdepodobne nie sú veľmi vysoké," uviedol Abbás na rokovaniach s Putinom v štátnej rezidencii pri Moskve.

"Dúfame, že nakoniec dosiahneme politické riešenie založené na princípe dvoch štátov," dodal palestínsky prezident.

Mierové rozhovory medzi Palestínčanmi a Izraelom prerušili v roku 2010. Palestínčania namietali proti rozširovaniu izraelských osád na územia, ktoré považovali za súčasť svojho budúceho štátu. Židovský štát vyzval na obnovenie rozhovorov bez predbežných podmienok.

Rusko, ktoré patrí medzi sprostredkovateľov mieru na Blízkom východe - spolu s USA, OSN a EÚ - rozširovanie osád kritizovalo, napísala agentúra Reuters.