Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Palestínčan prestrojený za fotoreportéra napadol izraelského vojaka

Na snímke v popredí leží zastrelený Palestínčan, v pozadí izraelskí vojaci ošetrujú svojho zraneného kolegu. Foto: TASR/AP

Útoku na izraelského vojaka dnes prechádzalo podpálenie hrobky patriarchu Jozefa v Nábuluse skupinou Palestínčanov.

Jeruzalem 16. októbra (TASR) - Palestínčan prestrojený za fotoreportéra a oblečený v žltej veste s nápisom "Press" dnes nožom zaútočil na izraelského vojaka a zranil ho. Útočníka vzápätí zastrelili iní izraelskí vojaci. Ich zraneného kolegu previezli do nemocnice, informovala agentúra AP.

Incident sa odohral v meste Hebron, a to len niekoľko metrov od miesta, kde sa na poludnie, po skončení tradičných piatkových moslimských modlitieb, začala protestná akcia Palestínčanov.

Útoku na izraelského vojaka dnes prechádzalo podpálenie hrobky patriarchu Jozefa v Nábuluse skupinou Palestínčanov. Ich prezident Mahmúd Abbás odsúdil podpálenie ako nezodpovedný čin, nariadil jeho dôsledné prešetrenie a okamžitú nápravu vzniknutých škôd.

Dolapenie a potrestanie vinníkov avizoval aj hovorca izraelskej armády Peter Lerner, ktorý uviedol, že útok bol porušením náboženskej slobody a hrobka patriarchu Jozefa sa stala jeho terčom len preto, že je miestom, kam sa židia prichádzajú modliť.

Hrobka patriarchu Jozefa sa nachádza v Nábuluse, na mieste pod palestínskou správou. Návštevy veriacich židov tam koordinujú palestínske bezpečnostné zložky a izraelské jednotky.

Príčinou najnovšej eskalácie napätia sú obavy Palestínčanov, že Izrael sa pokúša zvýšiť svoju prítomnosť v oblasti Chrámovej hory, čo však židovský štát odmieta. Podľa platných pravidiel majú židia právo v istých hodinách navštíviť Chrámovú horu, kde po ich dvoch chrámoch zostal Múr nárekov, ale nemajú právo modliť sa tam.

Násilnosti, ktoré zachvátili Jeruzalem a Izraelom okupovaný západný breh Jordánu, sú najzávažnejšie za posledné roky: doteraz si vyžiadali životy 33 Palestínčanov a desiatich Izraelčanov.

Situáciu by mohlo ešte viac skomplikovať palestínske hnutie Hamas, kontrolujúce pásmo Gazy, ktoré dnešok vyhlásilo za tzv. deň hnevu a vyzvalo Palestínčanov vo všetkých mestách na západnom brehu Jordánu na pochody, demonštrácie a protestné akcie proti Izraelu. Akcie v rámci Dňa hnevu sa začnú dnes po tradičných moslimských modlitbách.

Situáciou v Izraeli a na palestínskych územiach sa bude dnes zaoberať Bezpečnostná rada OSN. Neočakáva sa, že by prijala rezolúciu, predpokladá sa, že obe strany vyzve, aby sa vyvarovali ďalších násilností, konštatovala agentúra Reuters.