Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Palestínčania budú pokračovať v úsilí o členstvo v inštitúciách OSN

Logo OSN Foto: TASR

Ústredný výbor OOP pripísal Izraelu zodpovednosť za zlyhanie mierových rozhovorov len dva dni pred skončením aprílovej lehoty.

Ramalláh 28. apríla (TASR) - Ústredný výbor Organizácie za oslobodenie Palestíny (OOP) prijal v nedeľu večer pod vedením prezidenta Mahmúda Abbása plán, podľa ktorého má palestínske vedenie pokračovať v úsilí o členstvo v 60 orgánoch OSN a medzinárodných dohodách. Uvádza sa to vo vyhlásení, o ktorom informoval portál YnetNews.

Orgán OOP vo vyhlásení ďalej podmieňuje obnovenie mierových rokovaní úplným zastavením výstavby židovských osád na územiach v hraniciach z roku 1967. OOP dáva Izraelu tri mesiace na dosiahnutie dohody o hraniciach z roku 1967, ktorá má prednosť pred diskusiou o akejkoľvek inej záležitosti, vrátane bezpečnostných otázok.

Ústredný výbor OOP pripísal Izraelu zodpovednosť za zlyhanie mierových rozhovorov len dva dni pred skončením aprílovej lehoty. Zároveň odsúdil "hrozby a vydieranie Izraela" v súvislosti s palestínskym zmierením, teda minulotýždňovou dohodou o vytvorení vlády jednoty medzi militantným hnutím Hamas a hnutím Fatah.

Izrael pozastavil rozhovory o miery

Izrael v reakcii na palestínsku dohodu vo štvrtok pozastavil mierové rozhovory s Palestínčanmi podporované USA. Premiér Netanjahu vyhlásil, že Izrael je ochotný viesť rozhovory s Palestínčanmi, len ak budú mať lídrov a vládu, ktoré sú pripravené presadzovať skutočné mierové rokovania. Vylúčil rokovania s palestínskou vládou, podporovanou "teroristickou organizáciou", ktorá je zameraná na zničenie Izraela. Na mysli mal Hamas, ktorý Spojené štáty i Európska únia považujú za teroristickú organizáciu.

Blízkovýchodné mierové rozhovory začali opäť kolabovať už po tom, čo Abbás 1. apríla podpísal žiadosť o členstvo Palestíny v pôvodne 15 inštitúciách a dohodách Organizácie Spojených národov. Urobil tak v reakcii na to, že Izrael odmietol do konca marca prepustiť ďalšiu skupinu 26 palestínskych väzňov, na čom sa obe strany dohodli. Izrael to zdôvodnil neochotou Palestínčanov pokračovať v mierových rokovaniach. Americkí predstavitelia kritizovali tieto "škodlivé, jednostranné akcie" oboch strán.
Benjamin Netanjahu
Foto: TASR/AP

Palestínčania sa vlani koncom júla v dohode o mierových rokovaniach naplánovaných na deväť mesiacov zaviazali, že na medzinárodnej scéne nepodniknú žiadne iniciatívy proti Izraelu. Židovský štát zase prisľúbil prepustenie 104 palestínskych väzňov.

Valné zhromaždenie OSN hlasovalo v roku 2012 za prijatie Palestíny za nečlenský pozorovateľský štát OSN. Okrem iného ju to oprávňuje pripojiť sa k dohovorom proti diskriminácii žien a za práva osôb so zdravotným postihnutím, ako aj k Ženevským konvenciám.