Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Palestínčania odovzdali v Haagu žiadosť o vyšetrenie zločinov Izraela

Palestínsky minister zahraničných vecí Rijád Málikí, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Palestínsky minister spresnil, že súdu odovzdal oficiálne odporúčanie a urobil tak v utorok v Haagu na stretnutí s hlavnou prokurátorkou ICC Fatou Bensoudovou.

Haag/Tel Aviv 22. mája (TASR) - Palestínsky minister zahraničných vecí Rijád Málikí požiadal v utorok Medzinárodný trestný súd (ICC) v holandskom Haagu, aby "okamžite začal vyšetrovať" údajné zločiny Izraela proti Palestínčanom. Oznámil to samotný Málikí, ktorého citovala tlačová agentúra AP.

Palestínsky minister spresnil, že súdu odovzdal "oficiálne odporúčanie" a urobil tak v utorok v Haagu na stretnutí s hlavnou prokurátorkou ICC Fatou Bensoudovou.

Málkí doplnil, že v odovzdanom dokumente žiadajú vyšetriť izraelskú politiku na západnom brehu Jordánu, v pásme Gazy a vo východnom Jeruzaleme, keďže štát Palestína sa v júni 2014 začlenil do štruktúr ICC.

Minister dodal, že žiadajú vyšetriť izraelské osídľovanie na palestínskych územiach, ako aj nedávne násilie v pásme Gazy, keď izraelskí vojaci zabili pri násilných protestoch Palestínčanov popri izraelskej hranici vyše 100 obyvateľov Gazy.

Málikí označil žiadosť za dôležitú "skúšku" zodpovednosti súdu v Haagu.

Palestínsky predstaviteľ sprevádzaný policajnou ochrankou ešte pred odovzdaním žiadosti v Haagu povedal, že "existuje dostatok presvedčivých dôkazov o pretrvávajúcom páchaní ťažkých zločinov, ktoré už oprávňujú súd na okamžité vyšetrovanie".

Izrael na najnovší vývoj udalostí zareagoval vyhlásením, že zastáva "kritický postoj" k palestínskej žiadosti odovzdanej haagskemu súdu, a vyzval ICC, aby odmietol tento "cynický krok".

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí označilo utorkovú žiadosť Palestínčanov za "nezmyselnú" a obvinil ich z poburovania a využívania civilistov ako živých štítov.

Podľa Izraela ICC ani nemá súdne právomoci rozhodovať o prípade, pretože Izrael nie je členom ICC.

Vo vyhlásení izraelského ministerstva zahraničných vecí sa tiež píše, že "Izrael očakáva od ICC a jeho prokurátorov, že nepodľahnú nátlaku Palestínčanov, budú pevne odolávať palestínskym snahám o spolitizovanie súdu a neodklonia sa od svojho mandátu".