Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Palestínčania povolali na konzultácie veľvyslancov zo 4 krajín EÚ

Minister zahraničných vecí Palestíny Rijád al-Malkí. Foto: TASR/AP

Ministerstvo v stredu oznámilo, že na konzultácie povolali veľvyslancov pôsobiacich v Rumunsku, Českej republike, Maďarsku a Rakúsku.

Ramalláh 16. mája (TASR) - Palestínske ministerstvo zahraničných vecí povolalo na konzultácie svojich veľvyslancov zo štyroch krajín Európskej únie, ktorí sa zúčastnili na oslave otvorenia novej americkej ambasády v Jeruzaleme.

Ministerstvo v stredu oznámilo, že na konzultácie povolali veľvyslancov pôsobiacich v Rumunsku, Českej republike, Maďarsku a Rakúsku.

Palestínčania, ktorí žiadajú, aby bol Izraelom anektovaný východný Jeruzalem ich hlavným mestom, ostro nesúhlasili s presťahovaním amerického veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema, pripomína agentúra AP.

Výhrady voči presťahovaniu ambasády vyjadrila aj Európska únia. Avšak štyri európske krajiny, kritizované Palestínčanmi, sa napriek tomu zúčastnili sa na nedeľnej slávnostnej recepcii, na ktorej izraelskí činitelia privítali delegáciu USA pred pondelkovým oficiálnym presťahovaním ambasády.

Palestínčania uviedli, že účasť zástupcov štyroch európskych krajín na uvedenej recepcii považujú za "závažné porušenie medzinárodného práva".