Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Zahraničie

Palestínčania si pripomínajú Deň nakby - vysídlenia v roku 1948

Ľudia sa zúčastňujú na pochode na podporu Palestínčanov pred Pamätným dňom nakby - vysídlenia v roku 1948 v Haife v utorok 14. mája 2024. Foto: TASR/AP

Vzhľadom na situáciu v Pásme Gazy pozorovatelia očakávajú násilné zrážky s izraelskými silami na Západnom brehu Jordánu.

Tel Aviv 15. mája (TASR) - Palestínčania si v stredu pripomínajú stratu vlasti ako Deň nakby (katastrofy). Vzťahuje sa na vysídlenie vyše 700.000 Palestínčanov počas prvej arabsko-izraelskej vojny v roku 1948 po vyhlásení štátu Izrael. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Pamätný deň nakby sa každý rok 15. mája pripomína pochodmi a demonštráciami. Tento rok je ústredné podujatie naplánované v meste Ramalláh v Predjordánsku, kde sa očakáva, že sirény budú znieť 76 sekúnd - pri príležitosti 76. výročia nakby.

Vzhľadom na situáciu v Pásme Gazy pozorovatelia očakávajú násilné zrážky s izraelskými silami na Západnom brehu Jordánu.

Izraelskú deklaráciu nezávislosti vyhlásil 14. mája 1948 David Ben-Gurion, výkonný šéf Svetovej sionistickej organizácie (WZO) a prvý premiér židovského štátu, na mandátnom palestínskom území spravovanom od roku 1920 Britániou.

Organizácia Spojených národov (OSN) odhaduje počet palestínskych utečencov a ich potomkov na približne šesť miliónov. Zriadenie trvalého domova pre utečencov sa spolu s riešením štatútu Jeruzalema považuje za jeden z najzložitejších problémov izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Podľa Palestínskeho ústredného štatistického úradu (PCBS) žije na svete zhruba 14 miliónov Palestínčanov, pričom polovica z nich žije v Predjordánsku, vo východnej časti Jeruzalema, v Pásme Gazy a v samotnom Izraeli. Približne 20 percent z takmer desiatich miliónov obyvateľov Izraela tvoria Arabi.