Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Palestínčania pozastavili bezpečnostnú spoluprácu s Izraelom

Palestínska Gaza, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dlhodobá spolupráca medzi bezpečnostnými službami zahŕňala výmenu spravodajských informácií v záujme zaistenia poriadku a bezpečnosti v Predjordánsku.

Ramalláh 5. mája (TASR) - Palestínska samospráva v stredu úplne pozastavila bezpečnostnú spoluprácu s Izraelom, ktorý predtým odmietol ukončiť vojenské operácie v oblasti Predjordánska. Oznámila to agentúra DPA.

Vedenie Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP), ktorej predsedá palestínsky prezident Mahmúd Abbás, rozhodlo o pozastavení bezpečnostnej spolupráce so židovským štátom už vlani, až teraz však nariadilo implementáciu tohto opatrenia.

Stalo sa tak po zasadnutí výkonného výboru OOP, ktoré sa pod Abbásovým vedením konalo v stredu večer. Podľa hlavného palestínskeho vyjednávača Sáiba Irikáta bolo rozhodnutie prijaté kvôli tomu, že "izraelská vláda pokračuje v neplnení svojich záväzkov vyplývajúcich z podpísaných dohôd".

Abbásova vláda namieta najmä voči operáciám izraelskej armády v časti Predjordánska, ktorá má byť na základe takzvanej druhej mierovej dohody z Osla plne pod kontrolou palestínskej samosprávy. Kritizuje tiež izraelskú politiku rozširovania židovských osád na západnom brehu Jordánu.

Dlhodobá spolupráca medzi izraelskými a palestínskymi bezpečnostnými službami zahŕňa výmenu spravodajských informácií v záujme zaistenia poriadku a bezpečnosti v Predjordánsku. Pozorovatelia varujú, že v prípade jej ukončenia by mohlo dôjsť k eskalácií násilností a zhoršeniu bezpečnostnej situácie.