Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Palestínčania sú podľa Trumpa pripravení na dosiahnutie mieru

Americký prezident Donald Trump s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom počas stretnutia, ktoré sa uskutočnilo 23. mája 2017 v predjordánskom Betleheme. Foto: TASR/AP

Trump tiež zdôraznil, že on sám je odhodlaný osobne pomôcť Izraelčanom a Palestínčanom pri uzavretí mierovej dohody.

Tel Aviv 23. mája (TASR) - Palestínčania sú podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa "pripravení na dosiahnutie mieru". Trump sa takto vyjadril počas svojej dnešnej návštevy Izraelského múzea v Jeruzaleme. K tomuto záveru dospel na základe dnešného stretnutia s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom, ktoré sa uskutočnilo v predjordánskom Betleheme.

Trump tiež zdôraznil, že on sám je odhodlaný "osobne pomôcť Izraelčanom a Palestínčanom pri uzavretí mierovej dohody".

Šéf Bieleho domu sa k problematike izraelsko-palestínskeho konfliktu vyjadril na záver svojej dvojdňovej návštevy Izraela, ktorá bola súčasťou jeho prvého zahraničného turné. V popoludňajších hodinách spolu s manželkou Melaniou, dcérou Ivankou a zaťom Jaredom Kushnerom odletel na palube amerického prezidentského špeciálu z Izraela do Ríma. Na telavivskom letisku sa s ním rozlúčil izraelský premiér Benjamin Netanjahu a jeho manželka Sara.

Americký prezident vo svojom prejave v Izraelskom múzeu tiež pripomenul, že radikálne hnutia Hamas a Hizballáh stále útočia na izraelské komunity a školy. V tejto súvislosti ďalej uviedol, že sa musí vytvoriť koalícia takých partnerov, ktorí zdieľajú spoločný zámer zlikvidovať extrémizmus.

Prisľúbil tiež, že jeho administratíva "bude vždy stáť pri Izraeli" a že spojenecký zväzok medzi oboma krajinami nemôže nič narušiť. USA podľa neho nikdy nedovolia, aby Irán získal jadrové zbrane a ohrozil tak bezpečnosť Izraela.

Pred návštevou Izraelského múzea navštívil Trump s americkou delegáciou asi na polhodinu aj jeruzalemské Múzeum holokaustu Jad va-šem, kde položil veniec a podpísal sa do návštevnej knihy. Do Jeruzalema dnes prišiel z Betlehemu, kde sa stretol Abbásom.

Donald Trump počas svojej prvej zahraničnej cesty v úrade navštívi aj Vatikán, kde ho v stredu prijme pápež František. V priebehu týždňa sa zúčastní na summite NATO v Bruseli a na schôdzke lídrov skupiny G7 na talianskej Sicílii.