Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Palestínčania požiadali o začlenenie do jurisdikcie súdu v Haagu

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás Foto: TASR/AP

Podľa agentúry AP je to krok, ktorý Palestíne umožní obžalovať Izrael z páchania vojnových zločinov.

New York 2. januára (TASR) - Palestínčania predložili dnes Organizácii Spojených národov listiny potrebné na začlenenie Palestínskej samosprávy do jurisdikcie Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu, čo je podľa agentúry AP krok, ktorý im umožní obžalovať Izrael z páchania vojnových zločinov.

Tento krok bude mať dopad na americkú humanitárnu pomoc

Kroky Palestínčanov, ktorí dnes predložili Organizácii Spojených národov listiny potrebné na začlenenie Palestínskej samosprávy do jurisdikcie Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu, budú mať dopad na americkú humanitárnu pomoc pre nich, povedal agentúre Reuters vysoký pracovník ministerstva zahraničných vecí.

"Nemalo by byť prekvapením, že tu budú dopady tohto kroku, ale naďalej to prehodnocujeme," uviedol pre Reuters pracovník ministerstva, ktorého nemenovala. "Americká pomoc palestínskej samospráve zohrala cennú úlohu pri podpore stability a prosperity nielen pre Palestínčanov, ale aj pre Izrael," dodal.

Washington poskytuje ročne Palestínčanom ekonomickú pomoc vo výške približne 400 miliónov dolárov. Podľa amerických zákonov o túto pomoc prídu, ak využijú svoje začlenenie do jurisdikcie ICC na podanie žaloby na Izrael, uviedla agentúra Reuters.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás totiž v stredu podpísal tzv. Rímsky štatút, ktorý je nevyhnutným predpokladom pre začlenenie Palestíny do štruktúry ICC. Abbás tak urobil po tom, ako Bezpečnostná rada OSN odmietla palestínsky návrh rezolúcie požadujúcej stiahnutie izraelských síl z okupovaných území.

Dokument - známy aj ako ratifikačná listina - odovzdal dnes námestníkovi generálneho tajomníka OSN pre právne záležitosti Stephenovi Mathiasovi palestínsky veľvyslanec pri OSN Rijád Mansúr.

Odovzdanie ratifikačnej listiny je zo strany Palestínčanov posledným formálnym krokom k začleneniu sa do štruktúr ICC, čo je však proces, ktorý potrvá najmenej 60 dní.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu bezprostredne po Abbásovom podpise Rímskeho štatútu pohrozil protiopatreniami a povedal, že tým, kto by sa mal báť ICC je Palestínska samospráva, ktorá sa delí o vládu s hnutím Hamas - teroristickou organizáciou páchajúcou rovnaké vojnové zločiny ako Islamský štát (IS).