Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Palestínska agentúra odstránila vyjadrenie Abbása na adresu Hamasu

Izraelskí vojaci v piatok kontrolujú miesto konania hudobného festivalu neďaleko hraníc s pásmom Gazy na juhu Izraela. Foto: TASR/AP

Islamistický Hamas od júna 2007 ovláda celé pásmo Gazy, odkiaľ opakovanie útočí raketami na Izrael. OOP vykonáva obmedzenú samosprávu na Izraelom okupovanom západnom brehu Jordánu.

Jeruzalem 16. októbra (TASR) — Palestínska tlačová agentúra WAFA odstránila zo svojej správy vydanej v nedeľu kritické vyjadrenie palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása na adresu islamistického hnutia Hamas, ktorého bojovníci zaútočili 7. októbra na Izrael. Zaznieť mali v nedeľňajšom telefonáte Abbása s venezuelským prezidentom Nicolásom Madurom. V noci na pondelok na to upozornila agentúra Reuters.

Pôvodná správa WAFA obsahovala podľa agentúry Reuters vetu: "Prezident tiež zdôraznil, že politika a činy Hamasu nereprezentujú palestínsky ľud. Palestínsky ľud reprezentujú politika, programy a rozhodnutia (Organizácie za oslobodenie Palestíny, OOP), ktorá je jeho jediným legitímnym zástupcom".

O niekoľko hodín neskôr bola vydaná verzia správy obsahujúcej pozmenenú vetu: "Prezident tiež zdôraznil, že palestínsky ľud reprezentujú politika, programy a rozhodnutia OOP ako jeho jediného legitímneho zástupcu, nie politika akejkoľvek inej organizácie".

Bezprostredne nebolo známe, prečo bol odkaz na Hamas zo správy odstránený. Abbásov úrad ani agentúra WAFA sa k tomu nevyjadrili, konštatuje Reuters. Abbásove vyjadrenie nekomentoval ani Hamas.

Abbás v rozhovore s Madurom tiež povedal, že odsudzuje zabíjanie civilistov na oboch stranách a vyzval na prepustenie civilistov a väzňov.

Islamistický Hamas od júna 2007 ovláda celé pásmo Gazy, odkiaľ opakovanie útočí raketami na Izrael. OOP vykonáva obmedzenú samosprávu na Izraelom okupovanom západnom brehu Jordánu.

Predchádzajúci víkend sa bojovníkom Hamasu podarilo prvýkrát preniknúť na izraelské územie, kde zabili vyše 1400 ľudí.

Izrael na to reagoval odvetnými náletmi na pásmo Gazy, ktoré si podľa palestínskych zdrojov doteraz vyžiadali viac ako 2600 obetí. Židovský štát tam chce navyše v najbližšom čase začať rozsiahlu pozemnú operáciu.