Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Palestínska samospráva odsúdila raziu Izraela v nemocnici v Gaze

Palestínčania prichádzajú na hraničný priechod medzi pásmom Gazy a Egyptom v Rafáhu v pondelok 13. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v stredu pri odsúdil vojnu Izraela proti hnutiu Hamas.

Ramalláh 15. novembra (TASR) - Palestínska samospráva v stredu odsúdila vojenskú operáciu Izraela v najväčšej nemocnici mesta Gaza ako porušenie medzinárodného práva. Zároveň požiadala o ochránu pacientov a civilistov v tomto palestínskom zdravotníckom zariadení. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Organizácia Spojených národov (OSN) odhaduje, že v nemocnici je najmenej 2300 pacientov, zamestnancov a vysídlených civilistov. Vstup izraelskej armády je "flagrantným porušením medzinárodného práva", uvádza sa vo vyhlásení palestínskeho ministerstva zahraničných vecí. Vyzvalo "medzinárodné spoločenstvo, aby bezodkladne zasiahlo a ochránilo civilistov".

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v stredu pri odsúdil vojnu Izraela proti hnutiu Hamas.

"Je to vojna proti existencii Palestínčanov, proti palestínskej národnej identite, identite tejto krajiny a identite obyvateľov," uviedol Abbás v meste Ramalláh na Západnom brehu Jordánu. Táto palestínska enkláva okupovaná Izraelom je geograficky oddelená od Pásma Gazy.

Izrael vysvetlil, že vojenská akcia v nemocnici súvisí so snahou zničiť hnutie Hamas, ktoré má pod nemocnicou infraštruktúru, veliteľstvo a sklady zbraní.