Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Palestínske frakcie sa dohodli na konaní volieb do konca roku 2018

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás Foto: TASR/AP Photo

V spoločnom vyhlásení frakcií sa uvádza, že konkrétne termíny volieb stanoví palestínsky prezident a predseda palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás.

Gaza 22. novembra (TASR) - Súperiace hnutia Fatah a Hamas a 11 ďalších palestínskych frakcií sa dohodli na uskutočnení prezidentských a parlamentných volieb na palestínskych územiach do konca roku 2018. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

V spoločnom vyhlásení frakcií sa uvádza, že konkrétne termíny volieb stanoví palestínsky prezident a predseda palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás.

Posledné parlamentné voľby na palestínskych územiach sa konali v roku 2006. Skončili sa nečakaným víťazstvom militantného hnutia Hamas, čo konkurenčné hnutie Fatah odmietlo uznať. Hamas sa následne zmocnil pásma Gazy a Fatahom ovládaná palestínska samospráva si udržala len kontrolu nad Predjordánskom.

Líder Fatahu Mahmúd Abbás bol zvolený za prezidenta už v roku 2005. Hlboké spory medzi oboma kľúčovými palestínskymi politickými silami odvtedy neumožnili konanie parlamentných ani prezidentských volieb.

Palestínske frakcie v súčasnosti vedú rozhovory v egyptskej metropole Káhira s cieľom upevniť októbrovú dohodu o zmierení.

Hamas a Fatah v októbri v Káhire dospeli k dohode o zmierení. Jej hlavným výsledkom je to, že Fatah do 1. decembra prevezme civilnú a administratívnu kontrolu nad pásmom Gazy a jeho bezpečnostné zložky mali od 1. novembra prevziať zodpovednosť za hraničný priechod Rafah. Urýchlene by tiež malo dôjsť k ukončeniu ekonomických reštrikcií proti vláde Hamasu zo strany palestínskej samosprávy.