Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Palestínske hnutie Hamas si zvolilo nového lídra

Ismáíl Haníja, archívne foto Foto: TASR/AP

Haníja je všeobecne vnímaný ako pragmatik, ktorý sa pokúsi zmierniť medzinárodnú izoláciu Hamasu.


Gaza 6. mája (TASR) - Novým lídrom palestínskeho fundamentalistického hnutia Hamas, ktoré pôsobí v pásme Gazy, sa dnes stal Ismáíl Haníja. Tento 54-ročný bývalý palestínsky premiér nahradil vo vedúcej pozícii Chálida Mašála, ktorý odslúžil povolené dve funkčné obdobia, informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu Hamasu.

Haníja, rodák z pásma Gazy, ktoré je spolu s Predjordánskom jedným z dvoch palestínskych autonómnych území v rámci Izraela, stále žije v tejto prímorskej oblasti, zatiaľ čo Mašál je dlhodobo v exile. Hamas vládne v pásme Gazy od roku 2007, keď eskaloval spor tejto sunnitskej militantnej skupiny s ďalším palestínskym hnutím Fatah.

Haníja je všeobecne vnímaný ako pragmatik, ktorý sa pokúsi zmierniť medzinárodnú izoláciu Hamasu. Palestínskym premiérom sa stal po volebnom víťazstve Hamasu v roku 2006. Titul si ponechal aj napriek tomu, že o rok neskôr ho palestínsky prezident a šéf Fatahu, pôsobiaceho v Predjordánsku, Mahmúd Abbás oficiálne odvolal.

Hnutie Hamas, ktoré disponuje silným ozbrojeným krídlom, viedlo proti židovskému štátu už tri vojny. Minulý týždeň zverejnilo nový dokument, v ktorom súhlasí so vznikom prechodného palestínskeho štátu v hraniciach spred roka 1967, naďalej však odmieta uznať existenciu Izraela, kým Abbás uznáva Izrael a snaží sa o finálnu mierovú dohodu.