Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Palestínsky prezident Abbás si nepraje eskaláciu násilia s Izraelom

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás. Foto: FOTO TASR/AP

Izraelsko-palestínske mierové rokovania sú zastavené od roku 2014.


Ramalláh 6. októbra (TASR) - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás si podľa vlastných slov nepraje prudký nárast smrteľného násilia vo východnom Jeruzaleme a na území Izraelom okupovaného Predjordánska a jeho vyhrotenie do ozbrojenej konfrontácie s Izraelom.

Štyria Izraelčania zomreli od štvrtka po útokoch, z ktorých sú obviňovaní palestínski militanti. Izraelskí policajti následne zastrelili jedného podozrivého a armáda zatkla piatich členov palestínskeho militantného hnutia Hamas.

Pri zrážkach s izraelskými vojakmi v Predjordánsku zomreli od nedele dvaja Palestínčania a 170 ďalších utrpelo zranenia, ďalšieho muža zastrelili v Jeruzaleme.

Izraelsko-palestínske mierové rokovania sú zastavené od roku 2014, napísala agentúra Reuters a upozornila, že najnovšie krviprelievanie vyvoláva obavy z možného tretie palestínskeho povstania, i keď aktuálne nepokoje ešte nedosiahli intenzitu vzájomnej konfrontácie z minulosti.

Abbás sa na dnešnej schôdzke predstaviteľov Organizácie za oslobodenie Palestíny (PLO) signalizoval, že si želá, aby sa podarilo vyhnúť konfliktu. "Povieme im (Izraelčanom), že si neprajeme ani vojenskú, ani bezpečnostnú eskaláciu," povedal Abbás. "Všetky naše inštrukcie našim (bezpečnostným) agentúram, našim frakciám a mládeži sú, že si neprajeme eskaláciu."

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes oznámil sériu bezpečnostných opatrení a avizoval tvrdý zákrok proti páchateľom útokov a podnecovateľom palestínskych násilností. Netanjahu ďalej nariadil vyslať do východného Jeruzalema a do Predjordánska policajné a armádne posily, ktoré dostali rozkaz "zasiahnuť tvrdo proti vrhačom kameňov a zápalných fliaš".