Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prezident Abbás vyzýva svet na ochranu palestínskeho ľudu

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás. Foto: FOTO TASR/AP

Odsúdil osídľovacie aktivity Izraela a schválenie zákona, ktorý retroaktívne legalizuje stovky domov židovských osadníkov, postavených na západnom brehu Jordánu na pozemkoch palestínskych vlastníkov.

Ženeva 27. februára (TASR) - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyzval dnes medzinárodné spoločenstvo, aby v súčasnosti, keď Izrael rozširuje výstavbu svojich osád, obraňovalo myšlienku vytvorenia dvoch štátov pre dva národy.

V prejave na 34. zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve Abbás vyzval štáty, ktoré veria v existenciu dvoch štátov, aby toto riešenie začali obhajovať a uznali palestínsky štát.

"Toto riešenie musí byť ochránené pred každým pokusom vzdať sa ho či nebrať ho na vedomie," vyhlásil Abbás.

Vo svojom prejave palestínsky prezident súčasne odsúdil osídľovacie aktivity Izraela a schválenie zákona, ktorý retroaktívne legalizuje stovky domov židovských osadníkov, postavených na západnom brehu Jordánu na pozemkoch palestínskych vlastníkov. Abbás vyhlásil, že tento zákon prijatý izraelským parlamentom "legalizuje krádež okupovanej palestínskej pôdy".

Podľa Abbása by OSN mala vytvoriť medzinárodný mechanizmus na ochranu palestínskeho národa pred izraelskou agresiou. Tento mechanizmus by sa mal okrem iného zamerať na obmedzenie "politiky rozrastania" izraelských osád.

Abbás vyhlásil, že medzinárodný mechanizmus "zadržiavania Izraela" by mal viesť k odstráneniu dôsledkov okupácie palestínskych území Izraelom, a to vrátane likvidácie bezpečnostného múru vybudovaného Izraelom a zastavenia budovania nových židovských domov a osád na palestínskom území.

Palestínsky prezident vyjadril presvedčenie, že bez "zadržiavania Izraela" medzinárodným spoločenstvom bude židovský štát pokračovať vo svojej "okupačnej politike". Abbás dodal, že palestínske vedenie je za mierové spolužitie a rokovania s Izraelom, a to za sprostredkovania OSN a svetových mocností vrátane USA.

Abbás sa vo svojom príhovore vyslovil aj proti sťahovaniu veľvyslanectva akéhokoľvek štátu do Jeruzalema, ako sa to tom v súvislosti s americkou ambasádou nedávno bol zmienil americký prezident Donald Trump.