Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Palestínsky vodca chce vedieť viac o príčine Arafatovej smrti

Na archívnej snímke z 2. októbra 2004 palestínsky líder Jásir Arafat Foto: TASR/AP

Odborníci sa rozchádzajú v názoroch, či pitva, ktorú chce Arafatova vdova, vnesie svetlo do dlho sa vlečúceho tajomstva obklopujúceho Arafatovu smrť.

Ramalláh 5. júla (TASR)- Poradca palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása dnes vyhlásil, že jeho šéf - kým sa rozhodne, či exhumovať telesné pozostatky svojho predchodcu Jásira Arafata - chce získať viac informácií zo švajčiarskeho laboratória.

Lekári z tohto odborného strediska totiž tvrdia, že na šatách, ktoré mal Arafat oblečené pred svojou smrťou z novembra 2004, objavili zvýšenú úroveň rádioaktívneho polónia Po-210.

Laboratórium však hovorí, že tento nález nedokazuje, že Arafat bol otrávený. Odborníci sa tiež rozchádzajú v názoroch, či pitva, ktorú chce Arafatova vdova, vnesie svetlo do dlho sa vlečúceho tajomstva obklopujúceho Arafatovu smrť.

Palestínsky prezident Abbás sa už vyjadril, že chce, aby bolo telo exhumované. Jeho poradca ale dnes vyhlásil, že palestínsky líder mieni najprv poslať odborníkov do Európy, aby sa lepšie zoznámili s výsledkami švajčiarskeho laboratória, a do francúzskej vojenskej nemocnice, kde Arafat zomrel, napísala agentúra AP.