Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

PALKO: Slovensko je zaujímavou destináciou pre Maďarov

Štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) František Palko. Foto: FOTO TASR/Oliver Ondráš

Najväčší turistický veľtrh v Maďarsku Utazás 2015, ktorý patrí k špičkovým podujatiam svojho druhu v Európe, otvorili dnes v Budapeštianskom veľtržnom centre.

Budapešť 26. februára (TASR) - Najväčší turistický veľtrh v Maďarsku Utazás 2015, ktorý patrí k špičkovým podujatiam svojho druhu v Európe, otvorili dnes v Budapeštianskom veľtržnom centre. Medzi 258 vystavovateľmi 38. ročníka veľtrhu cestovného ruchu je aj Slovenská republika, ktorú predstavuje Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR) prostredníctvom národného stánku.

"Maďarsko je pre nás tradične veľmi významnou krajinou z hľadiska aktívneho cestovného ruchu. Mnoho Maďarov navštevuje slovenské hory, slovenské kúpele a slovenské mestá. Jednak sú to vzťahy, ktoré majú svoju históriu, jednak sú to vzťahy príbuzenské, jednak máme spoločnú históriu, kultúru. Takže Slovensko je zaujímavou destináciou pre Maďarsko," povedal pre TASR štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR František Palko.

Pozrite si galériu z najväčšieho turistického veľtrhu v Maďarsku:


Podľa jeho slov záujmom Slovenska je, aby aj mladá maďarská generácia navštevovala Slovensko oveľa častejšie ako dosiaľ. "Za mnohými krásami nie je potrebné utekať ďaleko do sveta, pretože mnohé nádherné oblasti nájde mladá generácia Maďarska aj na Slovensku. Ponúkame pohľad do histórie, pohľad do kultúry, pohľad do gastronómie," dodal.

V rámci národnej expozície na ploche 130 štvorcových metrov sa prezentuje 16 spoluvystavovateľov z najnavštevovanejších slovenských regiónov. Bratislavu ako mesto, ktoré spája bohatú históriu a ponuku klasickej hudby, predstaví oblastná organizácia cestovného ruchu. Krajská organizácia cestovného ruchu priblíži bratislavský región ako ideálne miesto na oddych pri vode, v lesoch Malých Karpát a pri vychutnávaní kvalitných vín.

Budapešťanom sa predstavuje aj mesto a región Košice, ktoré sú obľúbenou kultúrnou destináciou maďarských turistov, okrem iného aj preto, že v nich pôsobil významný maďarský spisovateľ Šándor Márai.

Prítomné sú aj oblastné organizácie cestovného ruchu Nízke Tatry juh, Tatry - Spiš - Pieniny a Vysoké Tatry. Slovenský stánok ďalej prezentuje aj mestá Fiľakovo, Lučenec, Nitra a Skalica. Mesto Spišská Nová Ves spolu so Slovenským rajom predstavujú nové pobytové balíčky zamerané na rodiny, romantiku a adrenalín. Športové aktivity vo voľnej prírode propaguje rekreačné stredisko Donovaly, turistickú ponuku predstavujú aj obce Hokovce či pieninské Lesnica a Majere.

V predchádzajúcom ročníku navštívilo toto podujatie vyše 50.000 návštevníkov, organizátori očakávajú, že 38. ročník, ktorý potrvá do 1. marca, si príde pozrieť 60.000 záujemcov.

Popri najvýznamnejších maďarských cestovných kanceláriách a cestovných agentúrach sa prezentujú aj maďarské regióny a turistické oblasti, ubytovacie a stravovacie zariadenia, susedné a iné európske krajiny, ale i vzdialené krajiny z Ázie, Afriky, ako aj národné agentúry cestovného ruchu so svojimi spoluvystavovateľmi.