Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pan Ki-mun: Brexit znepokojivo ovplyvňuje aj likvidáciu epidémie AIDS

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Foto: TASR/AP

Durban 18. júla (TASR) - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval dnes na rýchlejšiu akciu, aby sa dosiahol cieľ OSN zlikvidovať epidémiu AIDS do roku 2030.

Vyše polovice z celkového počtu 37 miliónov ľudí, ktorí sú na svete nakazení vírusom HIV, stále nemá prístup k liekom zachraňujúcim životy, varoval šéf OSN na začiatku päťdňovej medzinárodnej konferencie o AIDS, ktorá sa koná v meste Durban v Juhoafrickej republike.

Na konferencii sa stretlo 18 000 vedcov, aktivistov a štátnych predstaviteľov zo 180 krajín.

"Ako svetové spoločenstvo musíme rýchlo a rozhodne konať v záujme dosiahnutia cieľov, ktoré nám pomôžu túto epidémiu konečne zlikvidovať," citovala Pan Ki-muna agentúra DPA.

Chris Beyrer, prezident spoločnosti International AIDS Society, ktorá je najväčším združením profesionálov bojujúcich s HIV, varoval, že odchod Británie z Európskej únie sťaží boj medzinárodného spoločenstva s AIDS.

Rozhodnutie o brexite je "znepokojivým vývojom pre reakciu na HIV/AIDS... Briti boli spoločne s nami a EÚ najdôležitejšími darcami pre pokračovanie globálneho úsilia" v boji s AIDS," dodal. Zdôraznil tiež úlohu Británie ako výskumnej základne.

"Podstatná časť výskumu AIDS v Spojenom kráľovstve bola financovaní fondmi EÚ na výskum," poznamenal Beyrer.

Na dôsledky HIV zomiera ročne približne 1,1 milióna ľudí, prevažne v Afrike.