Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Šéf OSN pripomenul europoslancom, že EÚ potrebuje prisťahovalcov

Na snímke vpravo generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a predseda Európskej rady Donald Tusk počas stretnutia v sídle Rady EÚ v Bruseli 27. mája 2015. Foto: TASR/AP/Geert Vanden Wijngaert

Pan Ki-mun pripomenul aj potrebu pokroku v oblasti udržateľného rozvoja a dôležitú úlohu, ktorú v tom zohráva EÚ.

Brusel 28. mája (TASR) - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun sa včera v Bruseli prihovoril poslancom Európskeho parlamentu (EP). V pléne zákonodarného zboru EÚ spomenul aj otázku migrantov putujúcich do Európy cez Stredozemné more. Okolo 1800 utečencov prišlo tento rok o život v Stredomorí.

"Európska únia má dôležitú úlohu a je povinná konať. Hlavnou prioritou by malo byť zachrániť týmto ľuďom život," uviedol Pan Ki-mun.

Generálny tajomník OSN spresnil, že proti prevádzačom a obchodníkov s ľuďmi nestačí iba prijať efektívnejšie opatrenia - medzinárodné spoločenstvo musí vytvoriť komplexnejší prístup. Zároveň poznamenal, že Európa potrebuje prisťahovalcov, lebo jej vlastná populácia starne a nerastie dostatočným tempom.

Najvyšší predstaviteľ OSN neobišiel ani problémy extrémizmu a násilností, ktoré sa s ním spájajú. Podľa jeho slov je "dôležité zachovať ľudské práva a zásady právneho štátu". Dodal, že pri reagovaní na terorizmus a násilný extrémizmus treba dbať na to, aby sme v snahe riešiť tieto záležitosti ešte viac situáciu nezhoršili.

Pan Ki-mun pripomenul aj potrebu pokroku v oblasti udržateľného rozvoja a dôležitú úlohu, ktorú v tom zohráva EÚ.

Predseda EP Martin Schulz v reakcii na jeho slová povedal, že Európska únia a Európsky parlament sa riadia tými istými hodnotami ako OSN.

"Bojujeme proti klimatickým zmenám, ako aj proti chudobe a hladu. Zasadzujeme sa za vzdelávanie a udržateľný rast. V tomto úsilí stojíme na vašej strane," vyhlásil Schulz.