Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pan Ki-mun: Jadrový test KĽDR destabilizuje bezpečnost v regióne

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, archívne foto Foto: TASR/AP

Vykonanie skúšky termonukleárnej zbrane v Severnej Kórei už odsúdili viaceré štáty.

New York 6. januára (TASR) - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes odsúdil štvrtú jadrovú skúšku Severnej Kórey. Povedal, že je "hlboko znepokojujúca" a "vážne destabilizuje regionálnu bezpečnosť".

"Táto skúška opätovne porušila početné rezolúcie Bezpečnostnej rady napriek jednotnej výzve medzinárodného spoločenstva, aby sa (Severná Kórea) takýchto aktivít vzdala," povedal reportérom v New Yorku. "Je to tiež vážne porušenie medzinárodnej normy o jadrových skúškach," citovala ho agentúra Reuters.



"Požadujem, aby Kórejská ľudovodemokratická republika prestala s akýmikoľvek ďalšími jadrovými aktivitami a rešpektovala svoje záväzky ohľadne overiteľného jadrového odzbrojenia," dodal.

Severokórejské vedenie zverejnilo dnes nadránom oznámenie, že úspešne otestovalo vodíkovú bombu, pričom údajne išlo o skúšku "miniaturizovaného vodíkového jadrového zariadenia".

Vykonanie skúšky termonukleárnej zbrane v Severnej Kórei už odsúdili viaceré štáty a na svojom mimoriadnom zasadnutí sa ním dnes popoludní bude zaoberať Bezpečnostná rada OSN.