Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pan Ki-mun navštívil pásmo Gazy, kritizoval pretrvávajúcu blokádu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo) a generálny tajomník OSN Pan Ki-mun si podávajú ruky počas tlačovej konferencie v Jeruzaleme 28. júna 2016. Foto: TASR/AP

Izrael a Turecko dnes podpísali prelomovú dohodu o zmierení.

Gaza 28. júna (TASR) - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun kritizoval dnes izraelskú blokádu pásma Gazy, ktorá ostala zachovaná aj napriek dohode o zmierení medzi Izraelom s Tureckom. Informovala o tom agentúra AP.

Pan Ki-mun počas svojej dnešnej návštevy pásma Gazy zavítal aj do jednej zo škôl v meste Gaza a vyjadril nesúhlas so situáciou, v ktorej sa ocitli obyvatelia tohto palestínskeho územia.

"Uzavretie Gazy dusí jej obyvateľov, potláča tamojšie hospodárstvo a brzdí snahy o rekonštrukciu," povedal Pan Ki-mun. "Ide o kolektívny trest, za ktorý musí byť vyvodená zodpovednosť," dodal.

Izrael a Turecko dnes podpísali prelomovú dohodu o zmierení, zameranú na normalizáciu svojich vzťahov po šiestich rokoch napätia. V rámci dohody sa majú plne obnoviť diplomatické styky medzi oboma krajinami. Tie v minulosti značne narušil zásah izraelských jednotiek proti tureckej lodi v Stredozemnom mori z mája 2010.

Propalestínski aktivisti na lodi s humanitárnou pomocou chceli vtedy prelomiť izraelskú námornú blokádu pásma Gazy. Pri obsadení lode zastrelili vojaci deviatich tureckých občanov. Po incidente oba štáty vzájomne stiahli svojich veľvyslancov, takmer úplne prerušili bezpečnostné styky a začali udržiavať diplomatické vzťahy len na nízkej úrovni. Diplomatické styky však teraz úplne obnovia - veľvyslanci by sa mali na svoje posty vrátiť v najbližších týždňoch.

Námorná blokáda pásma Gazy ostane v súlade s dohodou zachovaná, Izrael však umožní Turecku doručovať na toto palestínske územie cez juhoizraelský prístav Ašdod humanitárnu pomoc a investovať tam do infraštruktúrnych projektov. Prvá loď s pomocou vypláva už v piatok.