Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pan Ki-mun ostro kritizoval vládu sýrskeho prezidenta Asada

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun Foto: TASR/AP

Podľa OSN je v povstalcami kontrolovanej Madáji, ktorú obliehajú sýrske vládne jednotky, na pokraji smrti vyše 400 ľudí, ktorí potrebujú neodkladnú evakuáciu kvôli lekárskej opatere.

New York 15. januára (TASR) - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun kritizoval v noci nadnes strany bojujúce v Sýrii, najmä však vládu prezidenta Bašára Asada, ktorá sa podľa neho dopúšťa otrasných zločinov na civilistoch, napísala agentúra Reuters.

Podľa generálneho tajomníka OSN sú zábery hladujúcich civilistov v obliehanom meste Madájá najvyšším stupňom hrôzy, aký sýrsky konflikt doposiaľ dosiahol.

"Musím otvorene povedať, že používanie hladu ako zbrane je vojnovým zločinom," povedal Pan Ki-mun novinárom po tom, ako Valné zhromaždenie OSN oboznámil so svojimi prioritami na tento rok.

UN Chief on Syria: Starvation as Weapon is War Crime

UN Secretary-General Ban Ki-moon strikes out against sieges in Syria, warning all sides in the conflict that using starvation as a weapon is a war crime.

Posted by Voice of America - VOA on Friday, January 15, 2016


"Povedal by som, že ich tam držia ako rukojemníkov, ale je to ešte horšie. Rukojemníci aspoň dostávajú potravu," dodal na margo pomerov v Madáji generálny tajomník OSN.

Situáciou v hladujúcom sýrskom meste sa dnes na žiadosť Británie, Francúzska a Spojených štátov bude zaoberať aj Bezpečnostná rada OSN.

Podľa OSN je v povstalcami kontrolovanej Madáji, ktorú obliehajú sýrske vládne jednotky, na pokraji smrti vyše 400 ľudí, ktorí potrebujú neodkladnú evakuáciu kvôli lekárskej opatere. Na verejnosť prenikli zábery podvyživených ľudí, ktorí sú údajne nútení jesť trávu a listy.

V pondelok večer dorazilo do Madáje približne 40 kamiónov humanitárneho konvoja vezúceho potraviny a zdravotnícke potreby. Šéfka sýrskeho Červeného kríža Marianne Gasserová v utorok uviedla, že táto humanitárna operácia by mala trvať ešte niekoľko dní. Vyhlásila, že ide o pozitívny zvrat, ale dodala, že by nemalo zostať len pri distribúcii potravín a liekov.