Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pan Ki-mun otvoril klimatický summit OSN výzvou na globálnu akciu

Posol mieru Leonardo DiCaprio prednáša na klimatickom summite OSN a nad nim sedí šéf OSN Pan Ki-Mun. Foto: TASR/AP

Herec Leonardo DiCaprio, ktorého nedávno Pan Ki-mun vymenoval do funkcie "posla mieru", povedal, že zastavenie zmeny klímy si vyžaduje okamžité a rozsiahle konanie.

New York 23. septembra (TASR) - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun otvoril dnes v New Yorku jednodňový klimatický summit OSN, na ktorom sa zišiel rekordný počet vyše 120 predstaviteľov svetovej politiky a podnikateľskej sféry, vrátane prezidenta USA Baracka Obamu. Agentúra DPA poznamenala, že chýba prezident Číny, ktorá je celosvetovo najväčším znečisťovateľom.

Jednodňový summit sa koná na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN a jeho sľuby nie sú záväzné, podotkla agentúra Associated Press. Uviedla, že jeho úlohou je pripraviť pôdu pre novú globálnu zmluvu, ktorá bude riešiť zmenu klímy a mala by byť prijatá do konca budúceho roka. Generálny tajomník OSN zvolal dnešnú akciu s cieľom vyvolať politický impulz v prospech tejto dohody.

Pan Ki-mun vo svojom otváracom príhovore zdôraznil, že svet ešte nikdy nečelil takej globálnej výzve ako je zmena klímy. Podľa jeho slov Zem potrebuje všetky ruky na palube, aby prežila búrku klimatickej zmeny.

"Zmena klímy ohrozuje ťažko získaný mier, prosperitu a príležitosti pre miliardy ľudí," pokračoval Pan. "Dnes musíme nastaviť svet na nový kurz," dodal.

Generálny tajomník OSN vyzval vlády a súkromné inštitúcie, aby investovali do klimatických riešení navrhnutých s cieľom obmedziť emisie skleníkových plynov. A naliehal na uplatnenie tzv. uhlíkovej dane.

Herec Leonardo DiCaprio, ktorého nedávno Pan Ki-mun vymenoval do funkcie "posla mieru", povedal, že zastavenie zmeny klímy si vyžaduje okamžité a rozsiahle konanie.

"Ako herec sa živím predstieraním, stvárňujem fiktívne postavy. Domnievam sa, že ľudstvo sa pozeralo na zmenu klímy rovnako - ako by to bola fikcia, ako keby predstieranie, že zmena klímy nie je reálna, ju nejakým spôsobom primalo zmiznúť," citovala ho agentúra DPA.

DiCaprio poznamenal, že klíma vhodná na život je "neodňateľné ľudské právo". "Vážení delegáti, lídri sveta, ja sa živím predstieraním, ale vy nie. Nadišiel čas odpovedať na najväčšiu výzvu pre ľudský rod. Prosím vás, čeľte jej s odvahou a poctivosťou."