Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pan Ki-mun v Izraeli vyzval na obnovenie rokovaní s Palestínčanmi

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Foto: TASR - Michal Svítok

Pan taktiež privítal dnešné oznámenie normalizácie vzťahov medzi Izraelom a Tureckom.

Jeruzalem 27. júna (TASR) - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun povedal dnes po stretnutí s izraelským prezidentom Reuvenom Rivlinom v Jeruzaleme, že takmer 50 rokov okupácie palestínskych území neprinieslo Izraelčanom bezpečie. Zdôraznil, že legitímne ašpirácie Izraelčanov i Palestínčanov môže uspokojiť iba riešenie v podobe dvoch štátov, na ktorom sa dohodnú. Informovala o tom OSN.

Podľa Pana sa bodnými, streleckými či bombovými útokmi nič nedocieli, pretože násilie "nie je nikdy riešením". "Takéto činy sú presne naplánované, aby zasiali strach a neistotu. Ujedajú dôveru a nádej, rozháňajú Palestínčanov a Izraelčanov ďalej od seba a odstraňujú vzájomný pocit empatie," uviedol na spoločnej tlačovej konferencii s Rivlinom.

"Takisto musí byť jasné, že takmer 50 rokov okupácie malo zničujúci vplyv na životy Palestínčanov, oslabilo ich vieru v pokojné riešenie tohto konfliktu... a neprinieslo bezpečie Izraelčanom," dodal šéf OSN, pričom vyzval vedúcich predstaviteľov oboch strán, aby urýchlene prijali konkrétne opatrenia na obnovenie nádeje.

Generálny tajomník OSN povzbudil izraelských a palestínskych predstaviteľov k spolupráci s tzv. blízkovýchodným kvartetom - Európskou úniou, Ruskom, USA a OSN - v záujme obnovenia mierových rozhovorov. Vyhlásil, že sa spolieha na ich odvahu rázne konať, aby bol dosiahnutý spravodlivý, komplexný a trvácny mier pre ľudí z Izraela a Palestíny.

Pan taktiež privítal dnešné oznámenie normalizácie vzťahov medzi Izraelom a Tureckom. Podľa jeho slov ide o "významný a nádejný signál pre stabilitu regiónu".

Pan v priebehu dneška vystúpil aj s príhovorom na Telavivskej univerzite, kde prevzal Medailu Georga S. Wisa, pomenovanú po americkom židovskom sociológovi, ktorý bol prvým rektorom tejto inštitúcie.