Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Pápež Benedikt XVI. pricestoval na trojdňovú návštevu do Libanonu

Pápež Benedikt XVI. na návšteve v Libanone. Foto: TASR

V rámci návštevy by sa mal stretnúť s vysokopostavenými politickými a náboženskými predstaviteľmi.


Bejrút 14. septembra (TASR) - Ako "pútnik mieru" sa dnes predstavil pápež Benedikt XVI. po príchode do Libanonu, kam pricestoval na trojdňovú návštevu. Regiónu - zasiahnutému občianskou vojnou v susednej Sýrii, pretrvávajúcim izraelsko-palestínskym konfliktom a nábožensky motivovanými protestmi proti USA vo viacerých krajinách - chce adresovať posolstvo mieru.

Najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi po 21-násobnej salve a rozozvučaní zvonov v Bejrúte privítal libanonský prezident Michel Sulajmán. Slávnostného uvítania sa zúčastnil aj premiér Nadžíb Míkátí a predseda parlamentu Nabí Barrí.

Nechýbali ani diplomati a vysokí cirkevní hodnostári vrátane patriarchu Bišáru Ráího, ktorý je najvyšším predstaviteľom maronitskej katolíckej cirkvi - najväčšieho kresťanského spoločenstva v krajine.

Pápež pricestoval ako "priateľ všetkých obyvateľov (Blízkeho východu), bez ohľadu na ich pôvod či vierovyznanie," povedal Benedikt XVI. vo francúzštine na letisku v Bejrúte.

"Prišiel som, aby som vám priniesol mier," obrátil sa v arabčine na libanonských predstaviteľov a davy ľudí. "Libanonský ľud je príkladom rôznorodosti a (pokojného) spolunažívania pre Blízky východ a svet," tlmočila slová pápeža agentúra DPA.

Ešte v lietadle novinárom povedal, že arabskú jar, ktorú nazval "volaním po slobode", vníma pozitívne, pokiaľ ju sprevádza náboženská tolerancia. Zároveň vyzval na zastavenie predaja zbraní do Sýrie, bez ktorého "vojna nemôže skončiť". Sýria "namiesto zbraní potrebuje importovať tvorivosť a predstavy o mieri," povedal.

Akýkoľvek fundamentalizmus je podľa neho "falšovaním náboženstva", pretože "Boh (nás) pozýva k budovaniu mieru vo svete".

Najvyšší pontifex by dnes mal podpísať a zverejniť záverečný dokument zhromaždenia biskupov Blízkeho východu z roku 2010. Vyjadrili v ňom znepokojenie nad klesajúcim počtom kresťanov v regióne.

V Libanone tvoria kresťania približne 40 percent vyše štvormiliónového obyvateľstva, čo je najväčší podiel spomedzi krajín Blízkeho východu. Po sérii povstaní v arabskom svete sa mnohí z nich cítia ohrození nárastom moci islamistických politických strán v okolitých štátoch. Libanon je zároveň jedinou arabskou krajinou s kresťanskou hlavou štátu.

Ženy mávajúce libanonskými vlajkami zdravia pápeža Benedikta XVI., ktorý v aute odchádza z letiska v Bejrúte 14. septembra 2012.
Foto: TASR
Príchod 85-ročného pontifika ocenili aj zástupcovia iných cirkví a moslimskí politickí predstavitelia. Militantné šiitské hnutie Hizballáh rozvešalo popri diaľnici vedúcej k letisku transparenty, ktoré vítajú Benedikta XVI. v arabčine a vo francúzštine sloganom "Hizballáh víta pápeža vo vlasti spolužitia".

Pápež sa má v rámci návštevy stretnúť s vysokopostavenými politickými a náboženskými predstaviteľmi - kresťanskými i moslimskými - a v sobotu s približne 30.000 mladými Libanončanmi. V nedeľu v Bejrúte odslúži omšu.

Benedikt by dnes mal zotrvať v kresťanskom pútnickom meste Harísá, 29 kilometrov severovýchodne od Bejrútu.

Pre zvýšenie jeho bezpečnosti libanonské úrady predtým rozhodli o pozastavení povolení na nosenie zbraní počas trojdňovej návštevy. V severolibanonskom meste Tarábulus dnes protestujúci podpálili reštauráciu rýchleho občerstvenia. Ich pokriky boli namierené proti návšteve hlavy katolíckej cirkvi a proti Amerike.