Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pápež blahorečil dvoch kolumbijských kňazov-mučeníkov

Pápež František. Foto: TASR/AP

Ide o biskupa Jesúsa Emilia Jaramilla a kňaza Pedra Maríu Ramíreza - zabitých v bojoch medzi vládou a ľavicovými povstalcami.

Bogota 8. septembra (TASR) - Pápež František vyzval dnes milióny Kolumbijčanov, aby prijali mier. Povedal to na návšteve kolumbijskej oblasti kedysi obkľúčenej ľavicovými povstalcami a sužovanej desaťročiami ozbrojeného konfliktu, uviedla agentúra DPA.

"Každé mierové úsilie bez skutočného odhodlania na zmierenie nebude úspešné," pokračoval pápež na bohoslužbe, ktorá sa konala v meste Villavicencio pod otvoreným nebom za účasti zhruba 600.000 veriacich. "Zmierenie znamená otvorenie dverí všetkým ľuďom, ktorí prežili dramatické konflikty."

Pápež na omši blahorečil dvoch mučených duchovných - biskupa Jesúsa Emilia Jaramilla a kňaza Pedra Maríu Ramíreza - zabitých v bojoch medzi vládou a ľavicovými povstalcami. Na zhromaždení bolo prítomných aj 6000 obetí viac než 50-ročného konfliktu Revolučných ozbrojených sily Kolumbie (FARC) s kolumbijskou vládou.

Františkova päťdňová návšteva je celkovo iba treťou pápežskou cestou do Kolumbie, kde rímskokatolícki veriaci tvoria 80 percent obyvateľstva. Podľa očakávaní prichádzajú pápeža počas jeho zastávok vítať milióny ľudí.

Vo štvrtok podvečer celebroval František v Parku Simóna Bolívara v hlavnom meste Bogota omšu za účasti približne milióna veriacich.

Hlavným cieľom jeho návštevy je podporiť mierový proces medzi kolumbijskou vládou a bývalými povstalcami z FARC. Vatikán zohral významnú úlohu pri sprostredkovaní vzájomného dialógu. Ozbrojený konflikt, v ktorom od roku 1958 tieto milície bojovali proti armáde, polícii a pravicovým polovojenským oddielom, si vyžiadal najmenej 220.000 mŕtvych. Domovy muselo opustiť takmer sedem miliónov ľudí.