Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Pápež je za rozhodný boj cirkvi proti sexuálnemu zneužívaniu detí

Tisíce ľudí sa zišlo v utorok 19. marca 2013 na vatikánskom Námestí sv. Petra na inaugurácii 266. pápeža v dejinách katolíckej cirkvi, ktorým sa 13. marca stal argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio. Foto: TASR/AP

Pápež František ubezpečil tiež, že na obete sexuálneho zneužívania vždy pamätá vo svojich modlitbách.

Vatikán 5. apríla (TASR) - Pápež František sa dnes vyslovil za to, aby katolícka cirkev konala rozhodne v snahe vykoreniť sexuálne zneužívanie detí kňazmi a zabezpečila, aby páchatelia týchto činov predstúpili pred súd. Informovala o tom vatikánska tlačová služba.

Na stretnutí s prefektom Kongregácie pre náuku viery, arcibiskupom Gerhardom Müllerom, pápež ďalej uviedol, že boj proti sexuálnemu zneužívaniu je dôležitý "pre cirkev a jej dôveryhodnosť".

Podľa Vatikánskeho rozhlasu pápež odporúča, aby Kongregácia pre náuku viery pokračovala v línii vytýčenej medzičasom emeritným pápežom Benediktom XVI. a v prípadoch sexuálneho zneužívania postupovala so všetkou rozhodnosťou, prijímala opatrenia na ochranu detí a poskytla pomoc ľuďom, ktorí boli v minulosti terčom sexuálneho násilia.

Ubezpečil tiež, že na obete sexuálneho zneužívania vždy pamätá vo svojich modlitbách.

Pápež František sa ujal vedenia katolíckej cirkvi v situácii, keď zápasí s problémami. Okrem sexuálnych škandálov ide aj o aféru Vatileaks, ktorá odkryla prípady skorumpovanosti a nemorálnosti v radoch prelátov rímskej kúrie.