Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Pápež František absolvoval generálnu audienciu, stále sa necíti dobre

Pápež František prichádza na pravidelnú generálnu audienciu vo Vatikáne v stredu 29. novembra 2023. Foto: TASR/AP

František má zápal na pľúcach, ktorý mu spôsobuje problémy s dýchaním.

Vatikán 29. novembra (TASR) - Pápež František v stredu absolvoval svoju týždennú generálnu audienciu vo Vatikáne. Povedal však, že sa stále necíti dobre, a poprosil svojho asistenta, aby zaňho prečítal vyhlásenie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

František má zápal na pľúcach, ktorý mu spôsobuje problémy s dýchaním. Na začiatku audiencie sa pápež nakrátko postavil a rukou načrtol znak kríža. Potom sa posadil a slabým hlasom povedal, že sa necíti dobre, a preto by jeho vyhlásenie neznelo pekne, keby ho prečítal. Následne podal papier s vyhlásením svojmu pobočníkovi.

Vatikán v utorok oznámil, že František na žiadosť lekárov ruší plánovanú trojdňovú cestu na klimatickú konferenciu COP28 v Dubaji. Pápež mal do Spojených arabských emirátov vycestovať v piatok a do Ríma sa vrátiť v sobotu.

Vatikán v utorok zároveň oznámil, že pápežov zdravotný stav sa zlepšil, no poukázal na to, že František má chrípku a "zápal dýchacích ciest".

Jednou z priorít Františkovho pápežstva je práve ochrana životného prostredia, preto sa chcel nejakým spôsobom zapojiť do diskusie v Dubaji, uviedol Vatikán. Zatiaľ nie je jasné, či svoj príhovor na klimatickej konferencii neprednesie pápež aspoň prostredníctvom videospojenia.

Františkovi, ktorý by mal o tri týždne dovŕšiť 87 rokov, odstránili ešte v mladosti časť pľúcneho laloka. Od nástupu do funkcie v roku 2013 čelil viacerým zdravotným problémom. Začiatkom tohto roka ho napríklad hospitalizovali s bronchitídou a pre dlhodobé problémy s kolenom používa invalidný vozík.