Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Pápež František apeloval na mladú generáciu, aby chránila planétu

Pápež František sa fotí so ženou, ktorá má oblečené tričko na podporu brazílskeho exprezidenta Luiza Inacia Lulu da Silvu počas návštevy talianskeho mesta Assisi v sobotu 24. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Podľa Františka sa musí svetová ekonomika zamerať na novú víziu životného prostredia a Zeme.

Assisi 24. septembra (TASR) - Pápež František vyzval v sobotu na návšteve talianskeho mesta Assisi k "odvahe" pri odkláňaní sa od fosílnych palív. Uviedol tiež, že vkladá svoje nádeje na záchranu planéty do mladej generácie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Počas svojej krátkej sobotnej návštevy tohto talianskeho mesta, ktoré je rodiskom jeho menovca svätého Františka, sa pápež prihovoril skupine asi 1000 mladých ľudí, medzi ktorými boli predovšetkým začínajúci ekonómovia a ľudia zaoberajúci sa ekológiou.

Podľa Františka sa musí svetová ekonomika zamerať na "novú víziu životného prostredia a Zeme". "Je mnoho ľudí, podnikov a inštitúcií, ktoré robia ekologické zmeny. V tejto ceste musíme pokračovať a robiť ešte viac," povedal pápež.

"Je čas na novú odvahu pri upúšťaní od fosílnych palív, aby sme zrýchlili vývoj energií, ktoré majú nulový alebo pozitívny dopad (na životné prostredie)," uviedol pápež.

Mladým ľudom adresovala hlava katolíckej cirkvi tieto slová: "Naša generácia vám zanechala bohaté dedičstvo, no nevedeli sme, ako chrániť planétu a nezaisťovali sme mier."

Na podujatí, na ktorom vystúpil v sobotu pápež, sa zúčastnili ľudia z celého sveta. Bola medzi nimi napríklad i žena, ktorá pápežovi opisovala, ako vlani spolu s manželom utiekli z Afganistanu po tom, ako sa tam moci chopilo hnutie Taliban, všíma si AP.