Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pápež František navštívil baštu neapolskej Camorry

Pápež František po príchode do talianskeho mesta Caserta Foto: TASR/AP

V meste Caserta celebroval sv. omšu pred 200.000 veriacimi.

Neapol 26. júla (TASR) - Pápež František zavítal dnes popoludní do bašty neapolskej mafie Camorra, mesta Caserta asi 40 km od Neapola. Pred okolo 200.000 veriacimi tam podvečer celebroval omšu pri príležitosti sviatku patrónky mesta - sv. Anny. Informácie priniesol Vatikánsky rozhlas a tlačová agentúra APA.

Hlava katolíckej cirkvi opäť zamierila teda do oblasti, patriacej medzi periférie talianskej spoločnosti, sužovanej korupciou, mafiánskymi aktivitami i značným znečistením životného prostredia a vysokou mierou nezamestnanosti.

Pápež František sa po prílete stretol v niekdajšom kráľovskom paláci s kňazmi diecézy, aby po tomto stretnutí absolvoval v terénnom vozidle cestu medzi veriacimi, s ktorými sa srdečne pozdravil.

Súčasťou jeho programu bolo aj stretnutie s rodičmi detí, trpiacich v dôsledku množstva toxických skládok v regióne nádorovými ochoreniami. S niektorými z horiacich skládok sa hlava katolíckej cirkvi oboznámila počas letu z paluby vrtuľníka. "Je strašné, že tak krásna krajiny je takto ruinovaná," poznamenal pápež František.

Po dnešnej omši sa najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi vracia do Vatikánu, aby však v pondelok súkromne navštívil Casertu opäť. Cieľom tejto cesty bude súkromná návšteva protestantského pastora Giovanniho Traettina a jeho komunity.

V priebehu čosi viac ako jedného mesiaca zavítal dnes pápež František po druhý raz do oblasti na juhu Talianska, značne poznačenej činnosťou mafie. Iba nedávno, 21. júna, odsúdila hlava katolíckej cirkvi v kalábrijskom Cassano allo Jonio organizovaný zločin a exkomunikovala všetkých členov mafie.