Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Pápež František navštívil prevažne moslimské Turecko

Pápež František Foto: TASR/AP

Po prílete do Ankary sa jeho delegácia presunula do Atatürkovho mauzólea, kde položí veniec a stretne sa s najvyššími tureckými činiteľmi.

Ankara 28. novembra (TASR) - Pápež František pricestoval dnes na očakávanú návštevu Turecka. Na letisku v Ankare ho privítala delegácia tureckých predstaviteľov na čele s ministrom zahraničných vecí Mevlütom Čavušogluom. Informovala o tom agentúra AP.

Františka na letisku pozdravila turecká čestná stráž. Po prílete do Ankary sa jeho delegácia presunula do Atatürkovho mauzólea, kde položí veniec a stretne sa s najvyššími tureckými činiteľmi.

František ocenil ochotu Turecka prijímať toľko utečencov a tiež humanitárnu reakciu Ankary na "také množstvo utečencov z konfliktných zón". Pápež to povedal novinárom na krátkom stretnutí na palube lietadla.

František pricestoval do prevažne moslimského Turecka v čase, keď Ankara čelí náporu 1,6 milióna utečencov. Krajina na rozhraní dvoch kontinentov rieši hrozbu extrémistickej skupiny Islamský štát, ktorá obsadzuje oblasti Iraku a Sýrie na priamej hranici s Tureckom, píše AP.

Pred dnešnou návštevou Turecka vyzval pápež František vo štvrtok náboženských a politických vodcov, aby pozdvihli svoj hlas proti vraždám kresťanov, ktoré páchajú extrémisti z organizácie Islamský štát. V rozhovore pre izraelský denník Jediot Achronot pápež povedal, že v súčasnosti sú kresťania vystavení najhoršiemu prenasledovaniu od ranokresťanských čias.

Pravoslávni veriaci v Turecku vkladajú veľké nádeje do pápeža Františka, že sa počas svojej návštevy zasadí za znovuotvorenie ich seminára na výchovu kňazov. Ak by bol pápežov lobing úspešný, seminár, ktorý sa nachádza na ostrove Heybeli (v gréčtine Chalki) v Marmarskom mori neďaleko Istanbulu, bude otvorený po vyše 40 rokoch zákazu.

Sloboda náboženského vyznania je zásadná

Pápež František považuje slobodu náboženského vyznania za zásadnú. Podľa neho je dôležité, aby moslimovia, židia a kresťania mali rovnaké práva a povinnosti - tak v oblasti právnych predpisov, ako aj ich vykonávania, uviedla dnes hlava katolíckej cirkvi po stretnutí s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a premiérom Ahmetom Davutogluom v Ankare.

V boji proti organizácii Islamský štát (IS) treba podľa pápeža vyvinúť spoločné úsilie. "Proti fanatizmu a fundamentalizmu je nutné postaviť solidaritu všetkých veriacich," povedal František, ktorého citovala agentúra DPA. "Okrem toľko potrebnej podpory a humanitárnej pomoci nemôžeme nebyť ľahostajní ani k príčinám tejto tragédie," dodal s tým, že pre nastolenie trvalého mieru je potrebné "silné spoločné nasadenie".

Pápež František sa poďakoval Turecku za prijatie státisícov utečencov z Iraku a Sýrie a vyzdvihol jeho kľúčovú úlohu v tomto regionálnom konflikte "Turecko má v regióne vďaka svojim dejinám, svojej geografickej polohe a svojmu významu veľkú zodpovednosť," povedal. Medzinárodné spoločenstvo má však zároveň morálnu povinnosť pomáhať Turecku pri prijímaní utečencov.

V súvislosti s náboženským fanatizmom vyzvla pápež na dialóg príslušníkov jednotlivých vierovyznaní. Medzináboženský a medzikultúrny dialóg by podľa neho mohol byť dôležitým príspevkom k ukončeniu "všetkých foriem fundamentalizmu a terorizmu", povedal František.