Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež František: Čisté priateľstvo so ženou nie je hriechom

Pápež František Foto: TASR/AP

Cirkev podľa pápeža stále nedocenila, akú významnú úlohu môže zohrávať žena v živote kňaza.


Rím 18. februára (TASR) - Aj pápeži môžu prežiť "zdravé a sväté" priateľstvo so ženami, povedal dnes pápež František. Reagoval tak na nedávne odhalenie blízkeho vzťahu medzi zosnulým pápežom Ján Pavol II. a vydatou ženou, americkou filozofkou poľského pôvodu Annou-Teresou Tymienieckou, o ktorom v pondelok informovala televízia BBC v programe Panorama.

Blízky vzťah dvojice odhalila bohatá korešpondencia, uložená v archíve Poľskej národnej knižnice, ktorá nebola prístupná verejnosti. Predstavitelia knižnice, ktorí zmienené listy čítali, naznačili, že Tymieniecká mohla byť do pápeža zaľúbená, on však priateľstvo s ňou udržoval len v priateľskej a intelektuálnej rovine.

František, ktorý dnes na otázky novinárov odpovedal v lietadle počas spiatočnej cesty z Mexika, uviedol, že o tomto priateľstve vedel. Podľa jeho slov vo všeobecnosti platí, že akémukoľvek mužovi, ktorý nie je schopný mať so ženou dobrý vzťah, "niečo chýba".

Samotný František uviedol, že si rady žien veľmi cení, keďže "sa na veci dívajú iným spôsobom" ako muži. "Priateľstvo so ženou nie je hriechom... Pápež je človek. A pápež má tiež srdce, ktoré môže mať zdravé, sväté priateľstvo so ženou," uviedla hlava katolíckej cirkvi, ktorú citovala agentúra AP.

Cirkev podľa Františka stále nedocenila, akú významnú úlohu môže zohrávať žena v živote kňaza v zmysle poskytovania rád, pomoci a zdravého priateľstva.