Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež považuje doživotné väzenie za skrytú formu trestu smrti

Pápež František, archívne foto Foto: TASR/AP

Kresťania by sa podľa pápeža nemali angažovať iba proti trestu smrti, ale súčasne aj proti nedôstojným pomerom vo väzenských zariadeniach.

Vatikán 23. októbra (TASR) - Pápež František sa dnes vyslovil za zrušenie doživotného trestu väzenia, ktoré osobne považuje za skrytú formu trestu smrti. Stalo sa tak vo Vatikáne pri prijatí 35-člennej delegácie medzinárodného združenia špecialistov na trestné právo hlavou katolíckej cirkvi.

Podľa pápeža ide o to, aby sa rešpektovala aj dôstojnosť tých, ktorí sú za mrežami. Kresťania by sa nemali angažovať iba proti trestu smrti, ale súčasne aj proti nedôstojným pomerom vo väzenských zariadeniach. Problémy s výkonom trestu nie sú neznámou ani v Európe, vyplynulo zo slov najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi.

Pápež František pripomenul, že Vatikán už doživotný trest väzenia z trestného zákonníka odstránil.

"Vyšetrovacia väzba je dnes, keď sa zneužíva ako predčasný trest pred samotným odsúdením alebo uplatňuje ako opatrenie voči jednému alebo viacerým podozrivým, akýsi druh ilegálneho, ukrytého trestu, ktorý nemá ani známku legality. A to je predovšetkým v niektorých krajinách, v ktorých sa viac ako 50 percent uväznených nachádza vo vyšetrovacej väzbe, vážny problém. Zhoršuje to situáciu väzníc, ktoré sa tak stávajú nežiaduco preplnené," cituje tlačová agentúra APA pápeža Františka.

Hostiteľ pri prijatí zdôraznil, že je dôležité, aby sudcovia vynášali rozsudky vždy opatrne, pričom justícii by nemalo ísť prvoplánovo o uchlácholenie verejnej mienky.